- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка шаље ловце Ф-35 и хеликоптере АН-64 на источно крило НАТО-а

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗдание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе упућују осам ловаца пете генерације Ф-35 и тридесетак офанзивних хеликоптера АН-64 као појачање јединицама НАТО-а на источном крилу, услед повећања напетости у Украјини, саопштио је Пентагон.
Портпарол Пентагона Џон Кирби је на конференцији за новинаре рекао да ће авиони бити пребачени из Немачке на неколико оперативних тачака дуж источног крила НАТО-а, а да су хеликоптери из Немачке упућени у балтичке земље, као и из Грчке у Пољску.
Поред тога, САД шаљу у балтичке земље тактичку јединицу од 800 војника, рекао је Кирби и додао да је појачање привременог карактера.
Према његовим речима, САД сматрају да Војска Русије пристиже на територије које контролишу ДНР и ЛНР, али да не прелази њихове границе.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Експлозије одјекују у Дњепопертровску, Кијеву, Одеси, Харкову, мета - војна инфраструктура
Он је додао да је, према мишљењу САД, руска војска спремна за напад на Украјину.
"Они су спремни. Ограничићу се на то: они су спремни", рекао је он и додао да САД не виде потврду да је припрема руског напада на Украјину блеф и "балансирање на ивици" без намера да се она пређе.
Кирби је, међутим, рекао да су канали за комуникацију америчке и руске војске остали отворени.

Бела кућа: Нећемо слати војску у Украјину да ратује против Русије

Истовремено, из Беле куће је саопштено да САД верују да је Русија спремна да нападне Украјину, али да америчка администрација не може да прогнозира ког дана и у које време ће се то догодити.
Ипак, према речима портпаролке Беле куће Џен Псаки, САД ни у једном од могућих сценарија неће слати војску у Украјину да би ратовала против Русије.
Она је, такође, рекла да америчка администрација у овој фази не разматра могућност одржавања састанка председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена.
Говорећи о могућности евакуације украјинског председника Владимира Зеленског портпаролка Беле куће је изјавила да он остаје у Кијеву и да наставља да руководи земљом.
Амерички медији су раније саопштили да су власти САД позвале Зеленског да се из Кијева пребаци у Лавов из безбедносних разлога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала