- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган ће разговарати са Путином: Турска се не слаже са ставом Русије о Украјини

© AP Photo / Turkish Presidency Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Анкара изнела свој став по питању територијалног интегритета Украјине, те да одбацује став који је заузела Русија.

„Наш став је исти као и по питању Крима. Својом изјавом смо показали наш став у вези територијалног интегритета Украјине и изјавили смо да одбацујемо став који је заузела Русија“, истакао је Ердоган.

Међутим, како је додао, Турска ће наставити да одржава односе како са Русијом, тако и са Украјином.

„Имамо политичке, војне и економске односе са Русијом. Такође имамо политичке, војне и економске односе са Украјином. Ако кажете: 'Одустаните од Украјине' ми не можемо одустати, јер су ту велики интереси наше земље. Ако кажете: 'Одустаните од Русије' ми ни од не можемо одустати, јер са њом сада заиста имамо напредне односе“, рекао је турски лидер, одговарајући на питања новинара док се враћао из Сенегала. Јуче је Ердоган отказао посету Гвинеји и одлучио да раније заврши турнеју по Африци због ситуације у Украјини и Донбасу.

Ердоган је саопштио да планира да разговара са руским лидером Владимиром Путином након онлајн самита НАТО-а о Украјини.
„Тренутно се успостављају контакти за посету господина Путина. У међувремену ћемо наставити да водимо телефонску дипломатију. Надам се да ћемо постићи добре резултате“, рекао је турски лидер.
Он је додао да НАТО коначно треба да заузме јасан став у ситуацији између Русије и Украјине, као и да предузме све неопходне мере.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је Спутњику да ће лидери Русије и Турске данас одржати телефонски разговор.
Раније је турски председник рекао да је „неприхватљиво“ признање ДНР и ЛНР од стране Русије, те да Анкара позива стране да поштују међународно право. У септембру 2021. године, у обраћању Генералној скупштини УН, Ердоган је рекао да се Анкара залаже за очување територијалног интегритета Украјине и не сматра улазак Крима у састав Русије легитимним.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СВЕТ
Може ли Турска да реши две највеће политичке кризе у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала