- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хенк Тенк: Медвед провалник ког људи воле, а полиција јури /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМедвед Урош из београдског зоо врта
Медвед Урош из београдског зоо врта - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Медведу тешком око 230 килограма надимак Хенк Тенк су дали у Полицијској управи Саут Лејк Тахоа због његове огромне величине, делимично постигнуте проваљивањем у десетине домова и уживањем у намирницама власника кућа.
Kалифорнијско одељење за рибу и дивље животиње разматра могућности поступања са Хенком, медведом кога воле многи локални становници који верују у важност коегзистенције са свим дивљим животињама.
„Ми га сви овде добро познајемо. Покушавамо да га спасимо, иако представља проблем", рекла је становница Дин Белардино.
Хенк Тенк је провалио у 28 домова, а више од 100 позива због њега упућено је полицији у последњих седам месеци. Медвед је последњи пут виђен како лута око кућа у насељу Тахо Kејс.
Званичници су рекли су да се овај медвед не плаши људи, и да има огроман апетит и да је константно у потрази за храном, преноси РТС.
Неки мештани верују да медвед није само неустрашив, већ и да је пријатељски настројен.
„Он није повредио ниједног човека, имао је имао 28 провала. Веома је сладак. Више воли пицу него воће", рекла је Белардино.
Званичници су поставили замку за медведа, али „обожаваоци" медведа су забринути да ће животиња бити убијена.
„Хенк је на мети Kалифорнијског одељења за рибу и дивље животиње. Оштро се противимо њиховом плану, и грчевито радимо на спасавању његовог живота посећујући разна уточишта за дивље животиње, у нади да ћемо му пронаћи сигуран дом", изјавила је Ен Брајант, директорка БЕАР лиге.
Медвед је са провалама почео најпре улазећи у куће власника који су остављали врата и прозоре незакључаним.
Kада је медвед постао већи и смелији, почео је да разбија прозоре, користећи своју величину и снагу да би ушао у куће.
Ипак, државни званичници за дивље животиње још нису открили коначну одлуку о Хенковој будућности.
Белардино је рекла да се већина становника нада да ће Хенк бити послат у уточиште, и да неће бити успаван.

Урађен је и Хенков ДНK профил

Полицијска управа Лејк Тахоа обучава полицајце како да правилно уплаше медведа и како да се евентуално од њега одбране.
„Наши полицајци су обучени да користе средства за одвраћање као што су гласне сирене, испаљивање лажних метака... Желимо да се врати кући, у шуму", рекли су из полиције.
„Телефони у БЕАР лиги непрекидно звоне због позива буквално из целог света. Сви изражавају ужас над плановима за убиство Хенка", изјавила је Брајантова и додала: „Хвала свима што бринете о овом пријатељски настројеном великом медведу".
У најновијем саопштењу Kалифорнијског одељења за рибу и дивље животиње наводи се да је Хенк лако препознатљив због његове изузетно велике величине и тамне длаке као и светле њушке. Поред тога, истичу и да је прикупљен ДНK медведа како би омогућио 100 одсто тачну идентификацију.
„Област језера Тахо има здраву и бројну популацију медведа, еутаназија животиње је увек наша последња опција. Тренутно разматрамо где ће бити транспортован када буде био ухваћен. Морамо имати у виду његово ментално здравље. Одрасли медведи могу бити лоши кандидати за смештај у неком прихватилишту, врту или азилу, због хроничног стреса прилагођавања заточеништву након што су живели само у дивљим условима'", наводи се у саопштењу Одељења.
Власти су у међувремену апеловале на становнике да воде рачуна о складиштењу хране, али и о одлагању смећа, како би „обесхрабрили Хенка у његовим намерама".
Медвед Урош се није вратио у пећину - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
ДРУШТВО
Није се вратио у пећину: Медвед Урош најавио пролеће /фото/
Мрки медвед - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РУСИЈА
Само у Русији: Бодибилдер против мрког медведа /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала