- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Лидери ДНР и ЛНР траже помоћ од Путина у одвраћању агресије украјинске војске

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да су лидери ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, упутили писмо председнику Русије Владимиру Путину с молбом да им се пружи помоћ у одвраћању агресије војске Украјине како би се у Донбасу избегле жртве међу цивилима и хуманитарна катастрофа.

„Лидери поменутих република су у своје лично име и у име народа још једном су захвалили председнику Русије на признању независности“, навео је Песков и додао да се у њиховим обраћањима истиче да се наставља евакуација грађана у Русију због ескалације ситуације и претњи Кијева.

„У условима војне агресије од стране украјинске војске која се наставља у републикама страдају цивилна и индустријска инфраструктура, школе, болнице, вртићи а што је најстрашније гину цивили, међу њима и деца. Активности кијевског режима сведоче о одсуству жеље да се прекине рат у Донбасу“, навео је Песков део писама.
Пасечник и Пушилин су истакли и да Кијев наставља да нагомилава војне снаге на контакт линији, при чему има подршку, укључујући и војну, од САД и других западних држава. Како истичу, кијевски режим је опредељен за примену силе.
„Узимајући у обзир горе наведено, лидери република су због тренутне ситуације а с циљем да се избегну цивилне жртве и хуманитарна катастрофа, на основу чланова 3. и 4. Споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Русије и република, замолили председника Русије да им помогне у одвраћању агресије оружаних снага Украјине“, навео је Песков.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала