- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници снимили последње тренутке активности људског мозга: Шта се догађа у глави пре умирања

© Depositphotos.com / SvedoliverРендгенски снимак мозга пацијента
Рендгенски снимак мозга пацијента - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
По први пут у историји, научници су снимили активност умирућег људског мозга, откривши да он показује исте обрасце као и током сањања, памћења и медитације, открила је нова студија.
Налази објављени у часопису „Фронтијерс ин ејџинг неуросајенс“ у уторак показали су снимак мождане активности 87-годишњег пацијента који је био повезан на апарат за електроенцефалографију (ЕЕГ) ради откривања напада и његовог лечења, приликом чега је изненада добио срчани удар и преминуо.
Како је описано, последњих 900 секунди мождане активности, измерених у време пацијентове смрти, сличне су „присећању живота“. Искуство, које се пореди са оним које се доживљава у моментима блиским смрти, потенцијално одговара на питање о можданој активности у тим тренуцима, што је збунило неуронаучнике, преноси „РТ“.
„Кроз генерисање осцилација које су укључене у враћање меморије, мозак можда репродукује последње подсећање на важне животне догађаје непосредно пре наше смрти“, рекао је др Ајмал Земар, неурохирург са Универзитета Луисвил у САД, који је организовао студију.
Истраживачи су навели да би открића могла да значе да мозак остаје активан и координисан док човек умре, па чак и након смрти. Земар је додао да „ови налази оспоравају наше разумевање када се тачно живот завршава и генеришу важна каснија питања, попут оних у вези са временом донирања органа“.
Иако је то прва студија која испитује живу мождану активност умирућег човека, она се догодила након сличних налаза у осцилацијама уоченим код пацова који су држани у контролисаном окружењу. Пошто је пацијент раније претрпео повреде мозга услед напада и отока, истраживачи прихватају да су подаци компликовани, а Земар је изјавио да планира да спроведе даљу истрагу како би потврдио своју почетну студију.
„Нешто што можемо да научимо из овог истраживања је: иако наши вољени имају затворене очи и спремни су да нас оставе, њихов мозак можда понавља неке од најлепших тренутака које су доживели у животу“, рекао је Земар, пружајући наду ожалошћеним породицама.
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак не успорава све до 60. године
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Од тренинга до црвене паприке: Како да ваш мозак остане здрав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала