- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почели притисци Америке на Србију

© REUTERS / Larry DowningЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
САД верују да ће Србија стајати раме уз раме са Европском унијом у поштовању међународног права да би се штитили мир, просперитет и стабилност широм региона, саопштио је портпарол Стејт департмента.
У одговору на питање о томе какву реакцију САД очекују од Србије када је реч о томе да је Русија признала две самопроглашене републике на истоку Украјине, као и да ли би Београд требало да усклади ставове са Западом, између осталог и у погледу санкција, неименовани портпарол Стејт департмента навео је да "Вашингтон поздравља недавну изјаву председника (Србије Александра) Вучића да Србија разуме значај поштовања територијалног интегритета Украјине".
Он је казао да САД улажу огромне напоре да пронађу дипломатско решење, преноси Глас Америке.
"Ако Русија заиста жели да преговорима дође до решења, као што тврди, постоји пут за то", рекао је портпарол Стејт департмента.
Претходно је синоћ портпарол ЕУ Петер Стано рекао да ће ЕУ реаговати санкцијама на, како тврди, руско кршење међународног права и поручио да од држава у процесу приступања очекује да се ускладе са одлукама Брисела, а то се односи и на Србију.
Криза између Русија и Запада, која траје неколико месеци, додатно је ескалирала када је руски председник Владимир Путин признао независност самопроглашених народних република Доњецка и Луганска, што је изазвало бурне реакције западних савезника и увођење новог сета санкција Русији, укључујући и заустављање пројекта Северни ток 2 - који је покренула руска државна гасна компанија Гаспром.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала