- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија прославља Дан заштитника отаџбине: Путин подсетио на опасности које крију данашњи изазови

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаВаздушни део Параде победе у Москви
Ваздушни део Параде победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
У Русији се данас, 23. фебруара обележава Дан заштитника отаџбине. Председник Русије Владимир Путин честитао је Русима празник и подсетио на тешку међународну ситуацију.

„Видимо колико је комплексна међународна ситуација, какве опасности крију постојећи изазови као што су дестабилизација система контроле наоружања или војна активност блока НАТО“ рекао је Путин.

Он је истакао да ће Русија наставити да штити интересе државе и безбедност грађана.
„Понављам: интереси Русије, безбедност наших грађана за нас су на првом месту. Стога ћемо наставити да развијамо, унапређујемо војску и флоту“, додао је руски лидер.
Изненадне провере и редовне војне вежбе великих размера показали су да су обученост и координација јединица и формација руске војске озбиљно побољшани, приметио је председник.
„Током операције у Сирији у пракси су доказали да су у стању да решавају најсложеније задатке“, додао је Путин. Истовремено је истакао да се на борбеном дежурству налази оружје коме нема равног у свету.
Руски лидер је нагласио да верује у руске војнике и официре, у њихов високи професионализам, храброст и поузданост, у то да ће штитити мир и спокој руских грађана, да ће бранити националне интересе Русије. Пожелео им је здравља и успеха у служби, а такође је упутио најбоље жеље њиховим породицама и ближњима.
Министарство одбране Русије објавило је видео у част Дана заштитника отаџбине. У празничном снимку нашли су се бројни кадрови са војних вежби руске војске: рад специјалних снага, лансирање ракета са бродова и подморница, масовни десант Ваздушно-десантних снага и, наравно, авиони који парају руско небо.
„Част, достојанство, храброст. Квалитети чија је вредност неоспорна у свим временима. Управо њих поседују прави заштитници отаџбине, чији дан данас слави цела Русија“, наводи се уз снимак.
Дан заштитника отаџбине слави се од 1993. године уместо Дана Црвене армије и посвећен је војницима, ветеранима војске и морнарице, авганистанским ратним ветеранима и породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.
Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 Циркон - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Путин: Некад су се подсмевали руском наоружању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала