- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је заједничко вакцинама против беснила и ковида

© WikipediaЛуј Пастер изводи експеримент у својој лабораторији
Луј Пастер изводи експеримент у својој лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Свечаности поводом 200. година од рођења творца вакцине против беснила, француског академика Луја Пастера, одржане су у граду Самара у Русији. Руски и француски научници су присуствовали округлом столу посвећеном годишњици отварања Пастерове ординације у том граду.
Део друштва у XIX веку није прихватио Пастерову вакцину против беснила, као и данас вакцину против ковида. Неки су је критиковали, а неки су сматрали да је опасна. Међутим, како су навели експерти, руске власти су једне од првих које су материјално подржале француског научника да оформи микробиолошки институт и донирале су 100.000 франака 1886. године.
Једна од кључних тема на скупу у Самари је била годишњица стварања прве Пастерове ординације на територији савремене Русије пре 135 година. У Русији је први пацијент француског академика био дечак из Самаре Митја Каљапин кога су на путу за Париз пратила два лекара из Самаре. Његово, по тадашњим критеријумима, чудесно излечење је довело до отварања Пастерове ординације, где су се лечили људи који су боловали од беснила.

„Самара је у XIX веку била велико село. Није имала канализацију и санитарни услови су били катастрофални. Самаром су се шириле богиње, куга, колера и беснило. Вакцина је имала велики значај за друштво јер је омогућила да се сачува здравље нације. Наша конференција такође има велики значај јер ми живимо у веома тешком периоду“, рекао је доктор и професор са Самарског националног истраживачког института „Корољова“ Пјотр Кабитов.

Према мишљењу експерата, у споровима око вакцина велики значај има пропаганда научника и превазилажење разних предрасуда које људи имају према вакцинама.

„Налазимо се на врхунцу пандемије и све ове околности су веома тешке за наше друштво. У таквој ситуацији је важно како се људи боре са тим проблемом и како помажу једни другима. Недавно смо имали масовну вакцинацију, вакцинисани су и наши студенти. Сада они раде као медицински волонтери и помажу на поликлиникама“, рекао је проректор Самарског универзитета Михаил Леонов.

Луј Пастер је француски научник, хемичар и оснивач микробиологије. Његово кључно достигнуће је био развој вакцине против беснила која је спасила више хиљада живота широм света. 27. децембра 2022. године ће се славити 200. рођендан овог значајног научника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала