- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Столтенберг: Русија оспорава оснивачке принципе НАТО-а

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Русија доводи у питање оснивачке принципе алијансе и оптужио је да покушава да прекроји границе Европе и преобликује глобалну безбедносну архитектуру.
„Данас се суочавамо с најопаснијом епизодом по европску безбедност у овој генерацији. Наш драгоцени партнер Украјина остаје под директном претњом Русије. Чланице НАТО-а уједињене су у подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама", рекао је Столтенберг на семинару о будућности алијансе.
Према његовим речима, НАТО ће наставити да пружа Украјини практичну, политичку и финансијску подршку како би јој се омогућило „да развије одбрамбене способности, модернизује своје безбедносне институције и искористи своје право на самоодбрану“.
„У данашњој кризи је много улога. Русија користи силу и ултиматуме не само да прекроји границе у Европи, већ и да преобликује целокупну архитектуру глобалне безбедности. Москва оспорава основне принципе наше безбедности, као што су право НАТО-а да брани своје савезнике и право сваке земље да изабере свој пут“, рекао је Столтенберг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала