Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

СЗО одобрила Србији производњу РНК вакцине

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Светска здравствена организација
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Светска здравствена организација одобрила је Србији приступ технологији за производњу РНК вакцина.
Приступ технологији за производњу РНК вакцина добили су Србија, Бангладеш, Пакистан, Индонезија и Вијетнам, објавио је директор СЗО Тедрос Гебрејесус.
У РНК вакцине спадају цепива против вируса корона компанија „Фајзер“ и „Модерна“, али и вакцине против других болести.
Министар здравља Златибор Лончар је, после састанка са директором Канцеларије СЗО за Србију Фабиом Сканом, изјавио да је Србија једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије ту дозволу.
„Ово је озбиљна обавеза за цео наш здравствени систем, јер се сада од нас очекује да то кренемо да радимо, а то уједно значи да буде довољно квалитетних вакцина и да их има не само за нас и регион, већ за цео свет, јер је ово глобални проблем и сви у свету морају да се вакцинишу у довољном броју да бисмо изашли из короне“, рекао је Лончар.
Између осталог, Лончар је новинарима пренео да су сви здравствени радници Србије добили признање од директора Светске здравствене организације за Европу Ханса Клугеа за све што су урадили током пандемије вируса корона.
Скано је рекао да му је велика част да у име СЗО честита Србији и да, како је навео, прославимо солидарност и иновације од којих ће корист имати не само народ Србије, већ и народи региона и шире.
„Узбуђени смо што је Србија добила прилику да успостави нову технологију информационе РНК која ће у будућности омогућити производњу и вакцина и других биотерапеутских средстава од којих ће сви имати користи“, рекао је он.
И Скано је напоменуо да је Србија до сада прва и једина земља из европског региона СЗО, који чине 53 државе, која је одабрана за трансфер информационе РНК технологије.
„Тиме је Србији поверена велика одговорност на основу њеног искуства и знања“, поручио је Скано.
Након обраћања медијима, Лончар је учествовао на онлајн конференцији са генералним директором Светске здравствене организације, а том приликом је рекао да ћемо трансфером знања и применом технологије за производњу мРНК вакцина у Србији бити у могућности да испунимо захтеве не само националног већ и регионалних, међународних здравствених система.
„Подршка Светске здравствене организације у овом процесу је од суштинског значаја за развој континуиране, безбедне и савремене производње вакцина. Развој нове технологије подразумева развој стручних знања српских експерата, обучавање нових младих кадрова и апсолутни је национални приоритет“, рекао је Лончар, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала