- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Британији ће преиспитати лиценцу за емитовање „РТ“ – Захарова упозорила на последице

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаШтанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Министарка за културу, медије и спорт Велике Британије Надин Дорис наложила је медијском регулатору „Офком“ да преиспита одлуку о издавање лиценце за емитовање телевизији „РТ“ у земљи, саопштио је британски премијер Борис Џонсон.
На седници парламента опозициони лидер Кир Стамер заложио се за забрану емитовања „РТ“.
„Мислим да је државна министарка за културу, медије и спорт већ наложила 'Офкому' да размотри то питање. Желео бих да кажем да живимо у демократији, да живимо у земљи која верује у слободу говора. Питање које медијске организације треба забранити треба да реши 'Офком', а не политичари“, одговорио је Џонсон.
Коментаришући изјаву британског премијера, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова приметила је да „ипак британска Влада регулише делатност медија, а не медијски регулатор, у шта су покушали да нас убеде толико година“. Према њеним речима, то признање је „непроцењиво“.
Такође је поручила да уколико Велика Британија реализује претње против руских медија Русија ће одговорити узвратним мерама.
„Британски новинари се могу распитати код немачких колега како то иде“, истакла је Захарова.
Према речима заменице главног уредника „РТ“ Ане Белкине, британски регулатор „Офком“ никада није довео у питање легитимност лиценце која је издата телевизији „РТ“.
„У последње четири године 'РТ' није ниједном нарушио правила емитовања које је утврдио 'Офком', што се не може рећи за многе друге канале у земљи“, истиче Белкина.
Подсетимо, у оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, Москва је затворила дописништво немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији.
Ситуација са руским медијима на Западу последњих година постаје све тежа. У новембру 2016. године Европски парламент је усвојио резолуцију у којој се наводи да се неопходно супротставити руским медијима. Као главне претње су наведени агенција „Спутњик“ и ТВ „РТ“.
Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2020
Симоњанова о апелу да „Офком“ преиспита лиценцу РТ: Шта ће бити са британским медијима у Русији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала