- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински „Нафтогас“: Очекујемо да ће се наставити испоруке руског гаса

© AFP 2023 / SERGEY BOBOKУкрајински Нафтогас
Украјински Нафтогас - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
У Украјини очекују да ће се наставити испоруке руског гаса, ако „не дође до рата великих размера“ и ратних дејстава на целокупној територији земље, изјавио је директор украјинске компаније „Нафтогас“ Јуриј Витренко.
„Ми не очекујемо прекид транзита гаса, ако не буде великих војних акција на целокупној територији Украјине“, рекао је Витренко.
Витренко је додао да је „Гаспром“ спустио на минимум обим гаса који је обавезан да испоручује на европско тржиште према дугорочним уговорима. Прекид транзита може довести до вишемилионских казни као и до губитка репутације добављача, подвукао је он.
Петогодишњи уговор о транзиту гаса Москва и Кијев су потписали 2019. године. Према уговору „Гаспром“ је транспортовао 65 милијарди кубних метара гаса 2020. године и пумпаће 40 милијарди кубних метара гаса у периоду 2021-2024. године. Европа је током 2021. године кроз украјински транспортни систем увезла око 41,66 милијарди кубних метара руског гаса.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да ће земља наставити са испорукама гаса у Европу преко Украјине и након истека уговора 2024. године, ако то буде исплативо и ако буде потражње.
Зграда компаније Нафтогас Украјина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
РУСИЈА
Украјина признаје: Не постоји алтернатива руском гасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала