- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француска одудара од става ЕУ: Кључна реч – дијалог /видео/

CC0 / Pixabay/Gerhard Bögner / Тријумфална капија у Паризу
Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Ставови француских политичара одударају од ставова осталих лидера ЕУ по питању специјалне операције руске војске у Донбасу. Док се Британија или Немачка залажу за санкције, француски председник Емануел Макрон залаже се за дијалог. Исти став има и његов противкандидат на предстојећим изборима, десничар Ерик Земур.
Земур је једини од кандидата који је рекао да је Француска дужна да почне преговоре са Русијом о даљем ширењу НАТО-а, док је реакција Емануела Макрона другачија од његових западних колега, напомиње новинарка Спутњика Француска Јелена Милинчић.

Макрон за дијалог

Друге државе Запада залажу се, или за пружање још веће војне помоћи Украјини, или за санкције Русији, Макрон је једини говорио о сарадњи и договору.
„Мислим да сви они посустају пред притисцима Америке, међутим, чини ми се да још увек постоји простор за договор“, каже она у специјалној емисији Спутњика посвећеној најновијим догађајима у Донбасу.
На насловним странама париске штампе сутра ће се сигурно наћи Путинове карикатуре, али основна тема биће санкције Русији, додаје наша саговорница.

Обрисани твит Бореља

Она се осврће и на један твит шефа европске дипломатије Жозепа Бореља упућеног грађанима Русије у којем их упозорава да више неће бити шопинга у Милану или журки у Сен Тропеу – тај твит је избрисао и данас прича о „жестоким санкцијама“.
„Мислим да престанак шопинга у Милану неће много узбудити или уплашити руски народ, коме је тренутно важнија заштита људи у Донбасу. Али, сигурна сам да језик који Запад зна, језик санкција. Чујемо претње, али исто тако знамо да је Русија под санкцијама већ деценијама и да су те санкције, као што је био случај са санкцијама после догађаја на Криму, имале много веће последице на европску економију, него на руску“, каже Милинчићева.
У Француској се већ дешава изопштавање руских медија из јавног простора, а неколико јавних личности Француске отказало је интервјуе за Спутњик. Према мишљењу Милинчићеве, ради се о страху, о томе да људи не знају како да реагују.
Осврћући се на речи портпарола Кремља Дмитрија Пескова да је циљ Русије у Украјини, између осталог и денацификација те земље, наша саговорница напомиње да је нацизам у порасту и у Европи.
У најновијој емисији „Мој поглед на Русију“ Љубинка Милинчић одговора на питање да ли Путин обнавља руску империју:
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Одређене руске банке биће искључене из СВИФТ-а, гори складиште нафте код Кијева /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала