- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници успели да претворе матичне ћелије у кост само помоћу звучних таласа

© Depositphotos.com / SciencepicsЋелије рака нападају имуни систем човека
Ћелије рака нападају имуни систем човека - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
У новој студији научници су успели коришћењем високофреквентних звучних таласа да претворе матичне ћелије у коштане за само пет дана, спроводећи десетоминутне стимулативне третмане једном дневно.
Матичне ћелије имају супермоћ претварања у било који други тип ћелија у организму који је уништен током процеса старења, болести, повреда и сл. Оне су извор свих ћелија тела, а ова способност регенерације оштећених ткива чини их јединственим у медицини.
Ако би се постигли одговарајући резултати, потребно је циљано манипулисати матичним ћелијама. У новој студији научници су успели коришћењем високофреквентних звучних таласа да претворе матичне ћелије у коштане за само пет дана, спроводећи десетоминутне стимулативне третмане једном дневно.
Истраживачи се надају да би помоћу ове технике, која има неколико предности у односу на оне које се данас користе, могли да подстакну обнову костију које су оштећене због метастаза рака или других дегенеративних болести.
„Звучни таласи скраћују време третмана које је обично потребно како би матичне ћелије почеле да се претварају у коштане ћелије“, напомиње Ејми Гелми, виши научни сарадник на аустралијском Краљевском технолошком институту у Мелбурну.
„Ова метода такође не захтева никакве посебне лекове за 'кост' и веома се лако примењује на матичне ћелије“, додаје Гелми.
Приступ се заснива на вишегодишњем раду на модификовању материјала звучним таласима изнад фреквенција од 10 мегахерца, што су много веће фреквенције него што су истраживачи раније користили у оваквим експериментима. Овде је коришћен микрочип за трансформацију матичних ћелија нанетих на силиконско уље преко плоче за узгој култура.
Други експериментални процеси у овој области су имали одређени успех, али су такође компликовани за постављање, скупи за управљање и тешки за умножавање ћелија. Они такође захтевају матичне ћелије извађене из пацијентове коштане сржи, што је веома болан поступак.
Овај нови приступ представља побољшање у свим аспектима. Истраживачи су потврдили да ради са више врста матичних ћелија, укључујући матичне ћелије добијене из масти чије извлачење није тако болно.
„Можемо да користимо звучне таласе да применимо тачну количину притиска на правим местима на матичне ћелије, да покренемо процес промене“, каже хемијски инжењер Лесли Јео, преноси РТС.
„Наш уређај је јефтин и једноставан за употребу, тако да се лако може повећати за истовремено третирање великог броја ћелија – од виталног значаја за ефикасан инжењеринг ткива“, додаје инжењер.
Теоретски, овај приступ би требало да функционише и ван ограничених лабораторијских услова, али научници ће то морати тек да докажу. Уколико успеју да повећају количину добијених ћелија, постоји више начина да се ова техника користи као третман, кажу у тиму.
Ембрион — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинески научници уз помоћ вештачке интелигенције створили „дадиљу“ која чува ембрионе
Неуронска мрежа - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили ко брже учи – мождане ћелије у посуди или вештачка интелигенција /видео/
Ланац ДНК - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РУСИЈА
Руски генетичари објаснили зашто сви људи различито изгледају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала