- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Русија не дејствује против украјинског народа, већ власти у Кијеву

© REUTERS / CARLO ALLEGRIСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Дејства Русије у Донбасу нису усмерена против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на ванредној седници Савета безбедности УН.
Руске власти су и даље отворене за дијалог, али не намеравају да дозволе нови крвави масакр у Донбасу, додао је он.
„Желео бих да поновим да корен данашње кризе око Украјине лежи у деловању саме Украјине, која се бави дугогодишњом саботажом својих директних обавеза из Минског пакета мера“, објаснио је Небензја.
Са своје стране, стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица је, коментаришући говор руског колеге о одлуци Кремља да покрене специјалну војну операцију у Донбасу, рекао да је председник Русије Владимир Путин објавио рат његовој земљи.
Он се обратио свом руском колеги са захтевом да званично потврди да у време седнице Савета безбедности УН „руске трупе не гранатирају, не бомбардују украјинске градове и да нису прешле на територију Украјине“.
Небензја му је одговорио да се догађаји у Украјини не могу назвати ратом.
„Немојте то звати ратом. То се зове ’Специјална војна операција у Донбасу’“, истакао је он.
Он је подсетио да је специјална посматрачка мисија ОЕБС-а забележила током протеклог дана скоро две хиљаде случајева кршења примирја у Донбасу, укључујући скоро 1.500 експлозија.
„Становници Доњецка и Луганска и даље су приморани да се крију у подрумима, прилив избеглица у Русију се наставља. Природа провокација од стране Оружаних снага Украјине се није променила“, констатовао је Небензја.
Председник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Експлозије одјекују у Дњепопертровску, Кијеву, Одеси, Харкову, мета - војна инфраструктура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала