- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Операција Русије трајаће кратко, а помирење ће бити дуго – Украјинци заражени национализмом /видео/

© Sputnik / STR / Уђи у базу фотографијаУкрајински војник
Украјински војник - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
За осам година, украјинско руководство успело је да добар део Украјинаца зарази вирусом национализма и због тога ће процес помирења између Русије и Украјине трајати дуго, за разлику од специјалне операције руске војске која ће се ускоро завршити.
Овим речима дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Москве Бранко Влаховић коментарише актуелне догађаје у Донбасу. Према његовим речима, трагедија Украјине огледа се у томе што је пре осам година направљен пакт између украјинских ултранационалиста са запада земље и, како каже, украјинске лоповске елите.
Због тога ће, сматра он, период помирења трајати дуже него што то предвиђа белоруски председник Александар Лукашенко, који је изјавио да би Украјина за десет до петнаест година могла да постане чак и чланица ОДКБ.

Украјинци инфицирани мржњом

„Власти којима је руководио Порошенко, а сада Зеленски, инфицирали су народ мржњом. Зеленски је добио изборе зато што је обећао да ће решити проблем Донбаса на миран начин. Али, што му је више падао рејтинг, он се све више приближавао најригиднијим украјинским националистима“, подсећа Влаховић.
На жалост, Украјинцима ће бити потребно много времена да очисте душу од мржње, додаје он. Управо због мржње која се према Русији гаји у Украјини, проблем неће бити могуће решити у кратком року.
Да ли је могућа контраофанзива?
О могућности да Украјина покрене контраофанзиву против Донбаса, Влаховић сматра да украјинска армија нема снаге за тако нешто.
„Када вам неко уништи све аеродроме, центре везе, то је обезглављена војска. Зеленски може да подигне људе на некаквом елементу патриотизма, али да се они организовано супротставе руској армији, мислим да за то нису у стању“, констатује Влаховић.
Највећа грешка Зеленског и његовог окружења је што нису правили објективне анализе својих могућности, већ су веровали у западну помоћ – сматрали су да су страни инструктори и плаћеници довољни да ратују са руском војском. То је, према Влаховићевим речима, понављање приче из Грузије – цео четврти спрат грузијског министарства одбране био је резервисан за америчке војне саветнике и они су наговорили тадашњег грузијског председника Михаила Сакашвилија да нападне руске мировне трупе на граници са Јужном Осетијом.
„Исту грешку су сада направили Украјинци. Путин им је давао сигнале. Могу да се љуте колико хоће на Путина, али Путин их је упозоравао шта може да се догоди и имали су пуних седам година за размишљање, после потписивања Минских уговора. Међутим, они су глумили провинцијске мангупе“, каже Влаховић.
У најновијој емисији „Мој поглед на Русију“ Љубинка Милинчић одговора на питање да ли Путин обнавља руску империју:
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Одређене руске банке биће искључене из СВИФТ-а, гори складиште нафте код Кијева /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала