- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Поводом 120 година од рођења: Изложба академика Недељка Гвозденовића у Галерији Куће легата

© Фото : Кућа легатаСлика Дедиње Недељка Гвозденовића.
Слика Дедиње Недељка Гвозденовића. - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Изложба уметничких дела академског сликара Недељка Гвозденовића, поводом 120 година од рођења овог великог уметника, добротвора и дародавца, свечано ће бити отворена вечерас у 19 часова, у Галерији Куће легата у улици Кнеза Михаила 46.
Посетиоцима и поштоваоцима уметничког опуса Недељка Гвозденовића обратиће се члан градског већа задужен за културу професор Фадиљ Еминовић, директор Куће легата Филип Брусић-Renaud и Светлана А. Митић, историчар уметности и музејски саветник Музеја савремене уметности у Београду.
Уметничко стваралаштво Недељка Гвозденовића поред своје морфолошке разноврсности, представља и један од обимнијих ауторских опуса српских уметника друге половине 20. века. Према тврдњама самог Гвозденовића, садржи између 1.700 и 1.800 слика.
Поклон-збирку својих дела академик-сликар Гвозденовић пренео је 1980. године у власништво граду Београду. Легат чине 562 уметничка дела: 45 слика у техници уље на платну и на картону и 517 радова на папиру у разним техникама.
Због неадекватних услова у простору Куће легата у Кнез Михаиловој улици, где је још крајем седамдесетих година прошлог века планирано да се реализује пројекат Галерија легата чији је иницијатор био и Недељко Гвозденовић, његова дела поклоњена граду Београду само су повремено излагана.
„Поводом 120 година од рођења академика Недељка Гвозденовића, Кућа легата оживљава успомену на овог великог добротвора и дародавца изложбом његових радова. Дела великог уметника биће изложена до 24. марта 2022. године“, саопштила је Кућа легата.
Изложба Лубарда–Једна прича  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
ДРУШТВО
„Лубарда – једна прича“: Мини ретроспектива – од париских галерија до „Патњи народа“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала