- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: А шта ако Међународна свемирска станица падне на Европу или Америку?

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаГенерални директор корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин
Генерални директор корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Међународну свемирску станицу очекује неконтролисано скретање с орбите на Европу или САД, уколико санкције буду обухватиле сарадњу с Русијом, изјавио је генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин.
„Ако блокирате сарадњу с нама, ко ће спасити Међународну свемирску станицу од неконтролисаног скретања с орбите и пада на територију САД или Европе? Постоји и варијанта пада конструкције од 500 тона на Индију и Кину. Желите да им претите таквом могућношћу? Изнад Русије Међународна свемирска станица не лети, тако да су сви ризици – ваши. Да ли сте спремни за њих?“, написао је Дмитриј Рогозин на свом Телеграм каналу.
Амерички председник Џо Бајден изјавио је раније да ће нове санкције против Русије погодитии руску аерокосмичку индустрију, укључујући космички програм, пре свега онај који се тиче изградње свемирских летелица. Према његовим речима, санкцијама САД и њихових савезника биће ограничен увоз високотехнолошких производа за 50 одсто.
Дмитриј Рогозин је објаснио да се корекција орбите станице, као и њено удаљавање од опасног космичког отпада постиже искључиво моторима руских теретних бродова „Прогрес МС“.
Према његовим речима, САД одавно блокирају приступ Русији космичкој микроелектроници, што не утиче на производњу сателита.
„Да ли желите да нам блокирате приступ микроелектроници отпорној на зрачење у свемирске сврхе? Дакле, већ сте то урадили сасвим званично 2014. године. Као што сте приметили, ми, ипак, настављамо да правимо наше свемирске летелице. И то ћемо учинити ширењем производње. потребних компоненти и уређаја код куће“, написао је Рогозин.
Он је додао да су руске ракете најпоузданије на свету и подсетио да САД већ покушавају да забране другим земљама да их користе.
Према његовим речима, од 2023. САД планирају да коначно униште глобално тржиште космичке конкуренције увођењем санкција руским ракетама-носачима. "Свесни смо тога. Ни то није вест. Спремни смо да делујемо и овде", додао је он.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
СВЕТ
Бајден о ситуацији у Украјини, на удару санкција четири руске банке /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала