- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден наредио распоређивање додатних снага у Европи ради јачања НАТО-а

© AP Photo / Susan WalshАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден потврдио је да је наредио распоређивање додатних америчких снага у Европи ради подршке савезницима Вашингтона у НАТО-у, наведено је у саопштењу шефа Беле куће објављеном у петак.
„Као што сам јуче изјавио, Сједињене Државе ће бранити сваки педаљ територије НАТО-а. Наша посвећеност члану 5 повеље алијансе је непоколебљива. Наредио сам распоређивање додатних снага у Европи како бисмо подржали наше НАТО савезнике. “, навео је Бајден у саопштењу.
Према његовим речима, врата НАТО-а су отворена за све земље које деле вредности алијансе и које буду одлучиле да јој се придруже.
Бајден je поновио да неће слати америчке трупе у Украјину, јер не жели да стави Американце у позицију да воде рат са Русијом, саопштила је Бела кућа.
Амерички председник је оптужио руског председника Владимира Путина да „угрожава саме темеље међународног мира и безбедности“, док НАТО заузврат још једном показује да се „залаже за слободу и демократију“.
„Председник Путин није успео да постигне свој циљ да подели Запад. НАТО је одлучнији и уједињенији него икад, а алијанса ће држати своја врата отворена за оне европске државе које деле наше вредности и које би једног дана могле одлучити да му се придруже, “, рекао је амерички председник.
Русија је у четвртак ујутру покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“ и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.
Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
РУСИЈА
НАТО најављује распоређивање 40.000 припадника снага за брзо реаговање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала