- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Емир Кустурица: Свети дани Феста, филм је данас на издисају

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕмир Кустурица на отварању Феста
Емир Кустурица на отварању Феста - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Редитељ Емир Кустурица и глумац Предраг Мики Манојловић вечерас су заједнички свечано отворили јубиларни 50. Фест у београдској Комбанк дворани, где је потом премијерно у Србији приказан филм „Страхиња Бановић“.
Кустурици и Манојловићу је на отварању уручена фестивалска награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности.
Некадашњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић је уручио „Београдског победника“ Манојловићу, који је истакао да је „велика част и задовољство примити награду из руку човека који је део свих 50 издања фестивала“.
„Важно је да се каже да није било наших узора Црног таласа, редитеља Жике Павловића, Душана Макавејева, Александра Ђорђевића, и наследника Црног таласа, Прашке школе, не би ни мене било вечерас овде“, рекао је Манојловић.
Према његовим речима, редитељи Чешке школе су одлазили у позориште, читали књиге, имали право размевање за сликарство, а „највећи међу њима и најбољи пример колико режија може бити битна и важна је Кустурица“.
Уручујући „Београдског победника“ Кустурици, Манојловић је истакао да је он направио светско чудо које се зове Мокра Гора, да се поред режије бави и другим стварима какве су писање и музика и да „дира границе и помера их“.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РУСИЈА
Са њим ће почети нови живот: Шта кажу руски уметници о позиву Кустурице у Позориште руске армије
Кустурица је рекао да је живот „једина трка у којој такмичари не желе да прођу први кроз циљ“, а да за разлику од филозофије само уметност „човека лансира у висине и ту штоперица престаје да ради“.
„Рад са Микијем је често заустављао штоперицу“, рекао је Кустурица који је са Манојловићем снимио филмове „Отац на службеном путу“, „Подземље“, „Црна мачка, бели мачор“ и „Завет“.
Приметивши да је прошли век био век филма, Кустурица је рекао да се живело у знаку Феста који је „био, са мање и више успеха, једна врста светих дана у којима је гледајући филмове престајала штоперица да ради“.
„Филм је данас на издисају и много људи ради филмове али занат нису добро научили. Гледање старих филмова може да обнови знање, а филм ће остати медиј који не мора да живи само у биоскопу, али ћемо увек тражити моменте кад се зауставља време, дах и штоперица која нас води ка циљу кога упорно избегавамо“, поручио је редитељ.
Кустурица је потом на позорници Комбанк дворане директору Југословенске кинотеке Југославу Пантелићу уручио све своје дигиталне филмове и рекао да је то „поклон Кинотеци, Србији и теби Југославе“.
Обраћајући се претходно публици као уметнички директор ФЕСТ-а Пантелић је честитао свима јубилеј фестивала, признавши да је тешко у пар речи сажети шта чека публику у 88 брижљиво одабраних филмских наслова, али да њихово гледање може да резултује ерупцијом осећања.
Сцена из филма Хоћу мужа с Милошем Биковићем у главној улози - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
КУЛТУРА
Руска комедија „Хоћу мужа“ Милоша Биковића премијерно на 50. Фесту
У обраћању као председник жирија Главног такмичарског програма, глумац и продуцент Милош Биковић је рекао да за њега Фест има посебан значај од кад је као студент на индекс улазио на пројекције.
Биковић је рекао да се у међувремену његов однос према фестивалу није променио јер је поново дошао да нешто научи.
„Како смо гледали у тај свет који је за нас био нешто чега ћемо једног дана постати део. Данас имам част да будем у жирију. Већ 50 година ФЕСТ је оаза слободе и стваралаштва, место где се постављају питања на које човечанство можда није кадро да одговори“, поручио је Биковић.
Он је пожелео да на ФЕСТ-у сви уживамо у филму који нам „у овом невремену може помоћи да сачувамо разум и не изгубимо срце“.
Редитељ Стефан Арсенијевић и писац и филмски критичар Горан Гоцић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
КУЛТУРА
Стефан Арсенијевић и Горан Гоцић о „новом храбром свету“: Како смо се заразили филмом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала