- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Изјава Зеленског о преговорима о неутралном статусу – позитиван помак

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је спремност председника Украјине Владимира Зеленског да са Русијом преговара о неутралном статусу Украјине „корак у позитивном правцу“.

„Вероватно је то корак у позитивном правцу, сад је на нама да изанализирамо ту изјаву. Више о томе не могу да кажем“, рекао је Песков.

Он такође није могао да каже да ли Кремљ разматра евентуални контакт руског председника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског.
Такође је рекао и да је Москва чекала на координисан одговор Запада после покретања специјалне операције у Украјини и нагласио да Кремљ сматра да ће нормализација односа кад-тад наступити.
Упитан да ли Кремљ и даље сматра Зеленског председником Украјине, Песков је одговорио потврдно.
„Да, наравно, Зеленски је председник Украјине“, рекао је Песков новинарима.
Осврнуо се и на одлуку да се откажу летови на југу Русије рекавши да је та мера уведена како би се осигурала безбедност путника због ситуације у Украјини.

Проблеме изазване санкцијама ћемо решити

Песков је, коментаришући евентуалне последице због нових санкција Запада које се тичу високотехнолошких области, рекао да ће проблема у том пољу бити, али да то нису нерешива питања.

„Та зависност се у последњих неколико година смањивала. Главни циљ је био да се, у светлу свих тих нових санкција, увоз замени сопственом производњом. У многим пољима је тај циљ достигнут“, казао је он.

Такође је нагласио и да ће Русија одговорити на нове санкције Запада, те да ће принцип реципроцитета бити примењен.
„Колико ће оне бити симетричне или асиметричне зависи од наше предстојеће анализе. Главни циљ којим ћемо се водити биће наши сопствени интереси“, нагласио је.

О одлуци УЕФА да се финале Лиге шампиона пребаци у Париз

Са жаљењем смо примили информацију о одлуци УЕФА да се финале Лиге шампиона премести из Санкт Петербурга у Париз, казао је Песков.

„Жалосно је што је таква одлука донета. Знате и сами да би Санкт Петербург могао да осигура максимално добре услове како би се одржао тај фудбалски спектакл, али одлука је донета“, рекао је Песков.

Упитан да ли он сматра ту одлуку политизованом, Песков је одговорио: „Ја то нисам рекао“.
Застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
РУСИЈА
Кијев спреман за преговоре са Русијом о неутралном статусу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала