- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кризу у Украјини НАТО користи као параван за повратак на Балкан

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENЕУФОР
ЕУФОР - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
НАТО користи украјинску кризу као параван да би се поново раширио по Балкану под изговором да спречава Русију да дестабилизује овај део Европе, каже професор Срђан Перишић поводом информације да је НАТО мисија ЕУФОР у БиХ постала богатија за још око 500 војника.
У наредне две недеље у БиХ ће стићи НАТО војници из Аустрије, Бугарске, Румуније и Словачке, чиме ће број припадника војних снага Алијансе у овој држави стићи до бројке од 1.100 војника на терену, од могућих 3.500 колико је прописани лимит ове мисије од стране УН.

Параван за НАТО планове

Професор Срђан Перишић подсећа да су Бошњаци месецима уназад призвали НАТО војску, али сматра да је одлука да баш у овом моменту контингент Еуфора буде појачан мање везан за жеље Бошњака, а много више за дешавање у Украјини.
„Мислим да се ради о томе да Запад користи ситуацију у Украјини да би додатно заоштрио ситуацију у целој Европи према Русији. НАТО и Америка сада заправо стварају један блок европских земаља према Русији а као део тога јесте и притисака на Србе на Балкану. Јер они Србе сматрају као потенцијалне руске савезнике и пријатеље,“ објашњава Перишић.

„Чекају“ Русе

Перишић сматра да НАТО жели да јачањем своје мисије у БиХ манифестује јединство, као и да спречи наводни план Русије да после Украјине крене у дестабилизацију Балкана.
Британска војска - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РЕГИОН
Шта то зна Лондон: Британци шаљу војнике у БиХ на миг САД — порука и Русији
„Међутим у конкретно овом случају јачањем мисије ЕУФОР ништа не добијају, јер је то мисија под командом СБ УН и њен мандат је продужен до краја ове године, тако да не могу баш у потпуности да злоупотребе ту мисију јер сваки искорак војника из те мисије је у ствари рушење одлуке СБ УН о њиховој намерни,“ напомиње Перишић у изјави за Спутњик.
 Политички лидер Босанских Муслимана , Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РЕГИОН
Бакир је мало нервозан, Запад га не слуша: Хоће ли копирати рецепт свог оца да дозове НАТО у БиХ
У том контексту све ово што се сада дешава у вези са јачањем НАТО мисија у окружењу је чист перформанс, дакле, свеопшта драматизација на овом подручју под плаштом спречавања руске могуће дестабилизацију, истиче наш саговорник.

Део пропагандног рата

„То су глупости, чиста пропаганда и део информационог рата,“ закључује наш Перишић, уз напомену да можемо очекивати повећање свих НАТО мисија у окружењу.
Иначе, снаге ЕУФОР-а су распоређене у Босни и Херцеговини од 2004. године и у целој БИХ је тренутно распоређено око 600 војника. Из ЕУФОР-а је саопштено да је распоређивање ових снага мера предострожности, која се предузима у циљу јачања стабилности у БиХ, позиционирањем довољног броја способних снага у земљи које ће пружити подршку БиХ институције уз одржавање безбедног и стабилног окружења. Њихов задатак ће, како је речено, бити да покажу одлучност ЕУ да одржи стабилност у Босни и Херцеговини.
Погледајте Спутњикову специјалну емисију о дешавањима у Донбасу:
У најновијој емисији „Мој поглед на Русију“ Љубинка Милинчић одговора на питање да ли Путин обнавља руску империју:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала