- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Спремни смо за преговоре чим украјинска војска престане да пружа отпор и положи оружје

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да председник Украјине Владимир Зеленски лаже када говори да је спреман на преговоре о неутралном статусу Украјине.
Како је рекао, Зеленски је протраћио могућност да реши проблем у земљи, стога нема потребе да сада пребацује сопствену кривицу на неког другог.
Лавров је истакао и да ће Русија спровести демилитаризацију Украјине:

„Русија ће осигурати демилитаризацију и денацификацију Украјине. Доста смо страдали од нацизма, украјински народ је превише дуго страдао од нацизма да на то и даље гледамо лакомислено“, рекао је он.

Спремни смо за преговоре чим украјинска војска положи оружје

Русија је спремна на преговоре по питању Украјине у сваком тренутку, али када украјинска војска прекине да пружа отпор и положи оружје.

„Нико нема намеру да их угњетава, нико их неће нападати, нека се врате својим породицама. А украјинском народу хајде да осигурамо могућност да одлучују о својој судбини“, рекао је он.

Такође је истакао и да Русија не види могућност признавања актуелног украјинског руководства – демократским.

Не верујем да су западни политичари мислили да ћемо вечно да трпимо

Не могу да поверујем у то да су се западни политичари надали да ће Русија вечно да трпи угњетавање руског народа у Украјини, казао је Лавров.

„Не могу да поверујем у то да су се западни политичари и дипломате, категорички одбијајући да приморају Кијев да испуне Минске споразуме, надали да ће тако бити вечно, да ћемо вечно да трпимо како се угњетава руски народ и забрањује руски језик у Украјини“.

Нико не планира да окупира Украјину

Нико не планира да окупира Украјину, циљ операције је отворено објављен – демилитаризација и денацификација“, рекао је Лавров.
Он је истакао да се Русија увек залагала за дипломатско решење кризе у Украјини. Такође је додао да је Русија заинтересована за то да народ Украјине буде независтан.

„Заинтересовани смо за то да украјински народ буде независан, да има владу која ће представљати сву његову различитост и да не буде у ситуацији да се налази под потпуном спољном контролом усмереном на то да подстиче неонацизам, геноцид над Русима“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Будимпештански меморандум о Украјини не укључује никакве обавезе подржавања режима који је обавио геноцид над својим народом.
„Надам се да сте сви читали Будимпештански меморандум. Тамо не постоји никаква обавеза да се признају антидржавни удари, нема обавезе да се излази у сусрет режиму који је објавио геноцид против дела свог народа“, рекао је шеф руске дипломатије.

Зеленски није желео да спроведе одлуке Нормандијске четворке

Украјински председник Владимир Зеленски није желео да ради на спровођењу одлука са састанака у „нормандијском формату“ и лагао је говорећи да Русија не пристаје на преговоре, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Председник Зеленски вам је говорио лажи, једноставно вас је обмањивао. У почетку када је категорички одбијао да реализује Минске споразуме и када је све време позивао своје западне покровитеље да се окупи нормандијски формат са разлогом и без разлога, не гарантујући да ће ти састанци бити праћени неким реалним резултатима. Ти позиви су, свима је јасно, имали за циљ да забашуре конкретан рад који је захтеван од председника Зеленског у смислу реализације споразума постигнутих током претходних рунди преговора“, рекао је Лавров,

Он је додао да сви народи Украјине треба да имају могућност да слободно одређују своју судбину.
Запад и режим у Кијеву требало је да помисле о жељама Украјинаца још из 2008. године када је први пут споменута идеја о чланству земље у НАТО, међутим, Алијанса је улетела „главом без обзира“ са циљем да потчини исток Украјине прозападном менталитету.
Оценио је и да је руски лидер Владимир Путин упозоравао још тада на то да западни политичари три пута размисле о потенцијалном чланству Украјине и Грузије у НАТО.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала