- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови пресек стања: Руска војска преузела контролу над Чернобиљем, уништени авиони и бродови

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаКонвој руске војне технике на Криму
Конвој руске војне технике на Криму - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије су током специјалне операције онеспособиле 118 објеката војне инфраструктуре Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Међу њима је 11 војних аеродрома, 13 командних места и центара везе Оружаних снага Украјине, 14 ракетних система С-300 и 'Оса', 36 радарских станица“, рекао је Конашенков.

Руска и украјинска војска заједно обезбеђују реактор у Чернобиљу

Јединице Ваздушно-десантних снага Русије преузеле су потпуну контролу над територијом у подручју Чернобиљске нуклеарне електране, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Заједничко деловање припадника руских десантних снага и украјинских војника који обезбеђују реактор гаранција је да националистичке формације или друге терористичке организације не могу да злоупотребе тренутну ситуацију у земљи како би извеле нуклеарне провокације“, истакао је Конашенков.
Радиоактивна позадина у подручју нуклеарне електране је у границама нормале. Особље нуклеарне електране наставља да опслужује објекте у редовном режиму и прати радиоактивну ситуацију, истиче се у саопштењу руске војске.
Министарство одбране наводи и да је за време специјалне операције оборено пет украјинских борбених авиона, један хеликоптер и пет беспилотних летелица.
Ликвидирано је и 18 тенкова и других оклопних возила, седам ракетних лансера, 41 јединица аутомобилске технике и пет борбених бродова.
Такође се наводи и да 36. бригада украјинских маринаца спустила оружје и затражила од Доњецке Народне Републике коридор како би напустила ту територију.
У подручју Змијског острва (Одеска област) 82 украјинска војника су положила оружје и предала се. У најскорије време ће се вратити породицама након што потпишу изјаве о одустајању од учешћа у борбама.

„Током борбених дејстава преко 150 војника и припадника различитих украјинских безбедносних структура је положило оружје и предало се“, рекао је Конашенков.

У подручју Николаевска предало се 11 војника 53. украјинске механизоване бригаде.
Према речима Конашенкова, снаге ДНР и ЛНР настављају контраофанзивне операције против јединица Оружаних снага Украјине уз подршку Оружаних снага Русије.
Председник Русије Владимир Путин раније је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Сами смо, светске силе посматрају издалека, морамо покренути дијалог са Москвом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала