- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Због проблема са дисањем посетио лекара и открио да му је у носу израстао – зуб /фото/

© Fotolia / Sebastian DudaЗубар - илустрација
Зубар - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Хирурзи болнице Маунт Синај у Њујорку били су запањени када су открили два и по центиметра дугачак зуб који расте из десне ноздрве човека. Овај 38-годишњак је отишао код лекара јер је имао проблема са дисањем – очигледно, неколико година. Лекари су прво видели девијацију септума, као и калцификоване септалне оструге, а онда су открили нешто друго.
Ово је изненадило и збунило докторе јер човек није имао историју трауме лица или било које друге абнормалности које одговарају овим израслинама, на основу извештаја у часопису „Њу Ингланд џурнал оф медисин“.
Хирурзи Сагар Кана и Мајкл Тарнер извели су риноскопију, која користи светло и сочиво, тако да лекари могу да виде унутрашњост носних пролаза пацијента. Тада су открили да је „у дну десне ноздрве примећена тврда, неосетљива бела маса“.
Користећи рендгенске снимке или ултразвук, лекари су могли да потврде да је њихов налаз „ектопични зуб у носној шупљини“. Ектопични зуб је сличан импактираним зубима, једина разлика је што се ектопични зуби појављују тамо где не би требало, као, на пример, у носу.
Међутим, изузетно је ретко да се тако нешто догоди. Ектопични интраназални зуби се јављају код 0,1 одсто до један одсто популације. Чешћи су код оних са расцепом усана. У овом случају није евидентно шта је одговорно за раст зуба.
Према наводима болнице Националне здравствене службе (НХС) „Краљица Викторија“ у Гринстеду у Енглеској, зуби су ектопични када се „један или више зуба развију у погрешном положају, на крају се заглаве и остану закопани у вилицу испод десни. Најчешћи ектопични зуби су очњаци у горњој вилици, преноси „Спутњик Интернешенал“.
„Главни ризик овога је да зуб може да удари у корен других зуба одраслих и да изазове оштећења. Понекад због тога могу да се осећају климавим и на крају их треба уклонити. Циста се такође може формирати око закопаног зуба“, кажу из НХС.
Неким људима је у устима остао млечни зуб, који закопани одрасли зуб није природно истиснуо. Овај млечни зуб се временом може изгубити, остављајући празнину или захтевати даљи стоматолошки третман да би се заменио.
Када су хирурзи уклонили Њујорчанину зуб из његове назалне шупљине, открили су да је био дуг 14 милиметара. Срећом, човек није претрпео никакве компликације после операције и више нема проблема са дисањем.
Зубар - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РУСИЈА
Када је зубобоља опасна по живот
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала