Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор: Један број држављана Србије напустио Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТрг Независности у Кијеву
Трг Независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић изјавио је да је један број грађана Србије евакуисан из Украјине и пре него што је издата препорука амбасаде, а да се један број наших држављана тренутно враћа из те земље.
Јовановић је за РТС рекао да је амбасада у контакту са држављанима Србије који тренутно покушавају да напусте Украјину.
„Пратим кретање оних држављана који су се јавили, тако да знам докле су стигли да бисмо имали информацију када напусте земљу“, навео је Јовановић.
Додао је да су у амбасади добили информацију да ће украјинске железнице у вечерњим сатима од 19.50 па до 22.37 сата имати возове који полазе из Кијева у правцу запада.
На питање колико је тренутно српских држављана у Украјини и колико њих покушава да се евакуише, Јовановић је одговорио да у овом тренутку може да се каже да је тај број јако мали, можда до десет људи.
„Имамо само једну породицу која је у хотелу и за коју покушавамо да обезбедимо возне карте. Сви остали који се нису евакуисали, током претходна два дана кренули су према граници са Румунијом, Мађарском и Пољском“, рекао је Јовановић.
Према његовим речима, полиција и органи реда Украјине поставили су више пунктова на путном правцу према западу где контролишу и оне који потпадају под мобилизацију.
Јовановић је истакао да амбасада чини све што може да помогне грађанима Србије који су одлучили да остану у Украјини.
„Неки наши који су радили за компаније, оне су им купиле карте за понедељак или уторак, јер нема карата. Информације се мењају из часа у час, јер је буквално ратно стање“, рекао је Јовановић.
Ако неко жели сада да се евакуише то може да учини сопственим аутомобилом, али не док је на снази полицијски час, напоменуо је амбасадор.
„Постоји велика опасност да се свако ко се нађе на улици сматра непријатељем, како је наведено у указу. Током дана сам дао информацију да је Украјина одредила седам возова, али су они после 17 сати. Нико не може да изађе, метро је претворен у склониште, практично је једини начин евакуације колима према западу“, казао је Јовановић.
Јовановић није могао да прецизира колико ће дипломатско особље још остати у Кијеву, наводећи да су они на својој дужности и док се не добије налог Министарства спољних послова и док се у Београду не одлучи, они ће бити у Украјини.
„Ми смо комплетан састав, који је био и пре ових догађаја, сви смо ту у амбасади“, рекао је он.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
РУСИЈА
Одређене руске банке биће искључене из СВИФТ-а, гори складиште нафте код Кијева /видео/
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
РУСИЈА
Захарова: Запад постао саучесник геноцида у ДНР и ЛНР
Амерички војници на заједничкој војној вежби НАТО-а у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Специјална операција у Украјини
Овако је говорио Лазански: НАТО на граници Украјине за Русију је питање живота и смрти /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала