- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Берзе се већ примириле после „украјинског удара“- шта очекују брокери

© AP Photo / Richard DrewБрокери у Америчкој берзи
Брокери у Америчкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
После драматичног реаговања берзи падом њених индекса услед војне операције Русије у Украјини, они су већ наредног дана били у плусу и тржиште капитала се засад примирило. Даљи ток кретања зависиће од одвијања ситуације која је и узроковала потресе, али тешко да ће цене бити враћене на предкризне до краја године.
У то је уверен главни брокер куће „Моментум секјуритиз“ Ненад Гујаничић.
Након неочекиваног поправљања тржишног расположења на Волстриту и раста Њујоршке берзе, опоравиле су се и азијске. Пошто су инвеститори одмеравали дугорочни утицај оштријих западних санкција Русији, цене нафте су успориле раст, после јучерашњег скока за више од 8,0 проценат.
Европска цена нафте Брент за испоруку у марту виша је за 2,85 посто и износи 101,90 долара по барелу на азијском трговању, док је цена америчке сирове нафтe у порасту за 2,84 одсто на 95,45 долара за барел, пренео је Си-Ен-Би-Си.

Берза увек бурно реагује

Након вести о покретању руске војне акције цена гаса порасла је 61 одстo у једном дану, на око 1600 долара за хиљаду кубних метара, да би за дан спала на 1.230 долара, показали су подаци лондонске берзе.
Цена пшенице у Европи је на рекордном нивоу, кукуруз је достигао седмомесечни максимум, а соја је такође у порасту. Сва три кључна састојка за храну и сточну храну су порасла зa oко 40 одсто у односу на најниже вредности из 2021. године.
Шта се даље може очекивати на тржиштима капитала, поготово у светлу најновијих санкција Запада Русији?
Гујаничић за Спутњик напомиње да берза увек пренаглашено реагује када се десе догађаји високог интензитета, било да су позитивни, било негативни, па је тако било и у овом случају отпочињања војне операције Русије у Украјини.
© REUTERS / Toby MelvilleПрема подацима лондонске берзе цена гаса је у једном дану порасла 60 одсто, на 1600 долара за хиљаду кубних мкетара
Лондонска берза - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Према подацима лондонске берзе цена гаса је у једном дану порасла 60 одсто, на 1600 долара за хиљаду кубних мкетара
„Овај догађај је био централни на свим фронтовима, па и на берзанском тржишту и та прва реакција у четвртак ујутру је била прилично драматична. Европски индекси акција су пали пет-шест одсто, амерички фјучерси су били у минусу око три одсто и то су биле прилично велике промене, док су у супротном смеру ишли традиционални чувари вредности – амерички долар, јапански јен, злато“, подсећа овај брокер.

Изостанак драматичних санкција примирио берзе

Очекивано, у таквој ситуацији је, каже, дошло до раста цене разних сировина које директно зависе од Русије и Украјине, како гаса и нафте, тако и разних врста житарица чији су те две земље велики извозници.
„То је била нека прва реакција, али је средином дана дошло до благог хлађења. Та паника је мало престала, нарочито када су инвеститори спознали да те санкције према Русији неће бити толико драматичне, односно да неће бити говора о избацивању Русије из СВИФТ-а, система међународног платног промета, да неће бити укинута могућност извоза руских сировина што је битно како за Русију, тако и за глобалну привреду. Тако су четвртак америчке берзе завршиле чак у плусу“, објашњава наш саговорник.
Нису сви индекси порасли исто, али у просеку у плусу су били између један и два одсто. Европским берзама које су ипак више под утицајем дешавања у Украјини и на крају крајева, Русија је много ближа и имају директне везе, требало је мало више времена да зауставе пад, али и оне су већ наредног дана бележиле благи пораст, каже Гујаничић.

Враћање у нормалу није коначно

Дешавања на берзи су, генерално, жива ствар, ситуација може да се промени очас посла и она је увек резултанта понашања свих инвеститора. Било би, истиче он, погрешно узети стање у једном моменту као чињенично. Више је то процес и дефинитивно ће у овом случају, по његовом мишљењу, бити видних последица на тржишту.
CC0 / / Цене берзанске робе које су узлетеле и потом мало спуштене, на преткризни ниво ће тешко бити враћене до краја године
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Цене берзанске робе које су узлетеле и потом мало спуштене, на преткризни ниво ће тешко бити враћене до краја године
„Колико ће оне бити озбиљне, пре свега ће зависи од наставка ове кризе, да ли ће и колико трајати, да ли ће се продубити. То је сада главни догађај у свету и главни догађај на берзама, али то нису једини проблеми и једини изазови са којима се инвеститори на њима суочавају. Пре ове руско-украјинске кризе главна тема је била висока инфлација која и даље стоји. Штавише, са овим дешавањима ће бити додатно подгрејана“, уверен је главни брокер друштва „Моментум секјуритиз“.

Инфлација ће бити додатно подгрејана

Сасвим је извесна, сматра он, реакција централних банака, пре свега америчког Феда, а вероватно и Европске централне банке и то подизањем референтних каматних стопа. Брзина њиховог раста је оно што највише тишти инвеститоре, јер ће то смањити ликвидност у светској привреди и самим тим негативно утицати на берзе, истиче наш саговорник.
На питање шта може да се очекује када су цене берзанске робе у питању, да ли оне када тако у једном тренутку узлете, као што је сада било са нафтом, гасом и пшеницом, икада буду враћене на преткризни ниво, он каже да ту генерално нема правила било која врста робе да је у питању.
„Оно што је извесно јесте да када прођу ти узроци који су утицали на таква дешавања, тада се и стичу околности да се цене постепено враћају. Када говоримо о ценама сировина, након почетка пандемије готово све сировине су забележиле раст вредности, то је генерално тако и највећи проблем привредника широм света је да су поскупели сви импути, сви материјали“, подсећа Гујаничић, додајући да то не може преко ноћи да се врати у старе оквире.

Цене ће се тешко вратити

По његовој процени, вероватно ће бити потребна барем још ова година да се ти покидани ланци у снабдевању повежу и да се неутралишу ти утицаји пандемије.
„Све додатне компликације, као што су овај рат, као што је даља геополитичка ескалација, санкције, даље кидање тих ланаца могу само да погоршају ситуацију. Тешко је рећи, али мало је вероватно да ће се цене у овој години вратити, али да би барем спласнуле, неопходно је да се, пре свега, реше узроци који су до њиховог раста довели“, закључио је Гујаничић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала