- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада у Турској: Од Анкаре нисмо добили никакво обавештење о затварању Босфора и Дарданела

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаБольшой противолодочный корабль Тихоокеанского флота РФ "Адмирал Трибуц", 2017
Большой противолодочный корабль Тихоокеанского флота РФ Адмирал Трибуц, 2017 - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Руска амбасада у Турској није добила никакво званично обавештење од турске стране у вези са затварањем мореуза за пролазак руских ратних бродова, саопштила је амбасада.
Претходно је украјински председник Владимир Зеленски објавио на Твитеру о затварању мореуза у Турској за руске ратне бродове.
Он, међутим, у поруци није прецизирао да ли је турски председник Реџеп Тајип Ердоган ту одлуку донео или не.
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је јуче, поводом позива да се затворе мореузи за руске бродове, да ће Анкара поштовати све ставке Конвенције из Монтреа и неће примењивати двоструке аршине.
Раније је украјински амбасадор у Турској Василиј Бондар рекао да Кијев тражи од Анкаре да затвори мореузе, а Чавушоглу је рекао да Турска може затвори Босфор и Дарданеле али да руска страна има право да врати своје бродове у базу.
Према Конвенцији из Монтреа из 1936. године, Турска је стекла потпуну контролу над мореузима Босфор и Дарданели. Споразум гарантује слободан пролаз цивилних бродова кроз Црно море у мирном времену, а ограничава пролаз ратних бродова који не припадају црноморским државама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала