- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД користе Микронезију за заштиту неонацизма у Украјини: Острвска држава раскида односе са Русијом

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Микронезија, или званично Савезне Државе Микронезије, острвска држава смештена у Тихом океану, раскинула је дипломатске односе са Русијом због ситуације у Украјини.
О томе су власти Микронезије саопштиле амбасади Руске Федерације која се налази на Филипинима.
Поводом ове вести огласила се портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је истакла да САД искориштавају Микронезију док штите неонацизам у Украјини.
„Сада је Сједињеним Америчким Државама поново затребала Микронезија како би заштитили неонацизам у Украјини и подржали нацистички режим у Кијеву“, написала је портпаролка на Телеграму.
Она је истакла да се Запад одазвао на позив украјинског председника Владимира Зеленског „да се пружи ефикасна помоћ: Савезна Држава Микронезија послала је ноту о раскидању дипломатских односа са Русијом“.
„Какве везе с тим имају САД, Микронезија и Украјина? Објаснићу. Вашингтон и Кијев су једини који су последњих година (након државног удара 2014. године) доследно гласали против усвајања резолуције Генералне скупштине о борби против величања нацизма, неонацизма и других врста праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетолеранције која је повезана са њима. Понекад би им се придруживали привремени сапутници, али САД и Украјина су чиниле окосницу противљења антифашистичким иницијативама на платформи УН“, објаснила је Захарова.
Према њеним речима, Микронезија је била једна од земаља која је, поред САД, као и Јапана и Маршалских острва, гласала „против“ када је резолуција први пут представљена на разматрање – 2005. и 2006. године.
Заставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Украјина прекида дипломатске односе са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала