Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

САД одговориле на писмо епископа источноамеричког Иринеја

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар одговорио је на писмо епископа источноамеричког Иринеја, наводећи да Америка и међународна заједница очекују да влада у Приштини спроведе правно обавезујућу одлуку косовског Уставног суда и испоштује имовинска права манастира Високи Дечани.
Ескобар је, поводом апела који је владика Иринеј упутио да се заштите српска православна заједница и верски објекти на Косову и Метохији, одговорио у име америчког државног секретара Ентони Блинкена.
Ескобар је, у одговору од 17. фебруара, поновио одлучну подршку САД по питању верских слобода и права мањина како на Косову, тако и широм света, саопштила је Канцеларија Епископа источноамеричког.
Како је Ескобар навео у писму, манастир Дечани је „од виталног значаја за Србе, а уједно је и саставни део културног ткива Косова и светске културне баштине“.
Додаје се да је Ескобар нагласио и да је дијалог начин за превладавање нерешених проблема у региону, у коме би, како је навео, Српска православна црква могла да има значајну улогу.
Вест о одговору Ескобара објавио је и манастир Високи Дечани на свом Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала