- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дијана Ђоковић – Велика мајка највећег Новака (видео)

© Sputnik / Бранко МаксимовићДијана Ђоковић и Марина Рајевић Савић
Дијана Ђоковић и Марина Рајевић Савић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Породица је кључ и база свега, каже Дијана Ђоковић - мајка набољег тенисера на свету свих времена и гошћа новог издања емисије „Док анђели спавају“ ауторке Марине Рајевић Савић.
Дијана је рођена у Београду и ћерка је војних лица, медицинских радника. Са супругом Срђаном има три сина – Новака, Марка и Ђорђа.

Мајка шампиона света

На питање какав осећај буди чињеница да је њен син планетарно популарни спортиста, Дијана каже да је она, пре свега - мајка.
„То је мој први осећај. Наравно да сам јако поносна на све то што је Новак остварио, али сам пре свега мајка три сина и то увек морам да нагласим. Никада не могу да одвајам Новака од Марка и Ђолета јер за мене су они моја три бисера и јако сам поносна на сву тројицу“, каже Дијана.
Према њеним речима, Новак је остварио оно што је желео, а они су му дали ветар у леђа да то постигне.
„То што је он урадио је стварно невероватно. Бити у нечему први на свету и толико година – 360 недеља, то је фасцинантан податак. У почетку, додуше, нисам веровала да је то могуће, јер нисам од оних који маштају о нечему што је недостижно. Али, Срђан је био тај који нам је свима улио веру и наду и онда смо почели да верујемо, а када је Новак као јуниор почео да остварује успехе схватила сам да стварно може и онда смо здушно радили сви за њега, цела породица, фамилија, сви смо били уз њега 200 посто и сво наше време и све што смо радили било је због њега“, сећа се Дијана.

Живели смо за Новака

Како каже, рећи да су се жртвовали за Новака је тешка, јака реч коју не би употребила, али додаје да су сви заиста живели његов живот.
„Живели смо за њега, али ми смо то желели, то је био пре свега наш избор, да га подржимо у томе што је он стварно желео, а показало се да заиста има материјала. Јер, друго је када ти подржаваш нешто, а дете нема талента и не остварује резултате. Он је својим резултатима у ствари показивао да све што смо ми радили још док је био јуниор има резултате. Срђан је са њим путовао по белом свету и код кога год да је био покушавао је да добије информацију да ли код њега има тог материјала, да ли он стварно може да буде у топ десет или најбољи на свету, како је то покојна Јелена Генчић рекла“, прича Дијана.
Али, додаје Новакова мајка, таленат је пет посто, а 95 посто је рад:
„Он је показао да је јако дисциплинован и да је посвећен таквом начину живота. Он је то желео, што се каже, из петних жила, његов сан је био да освоји Вимблдон, да подигне тај пехар и буде најбољи на свету.“
Жао јој је, каже, што није било довољно времена и енергије да се истом мером посвете и другој двојици синова, Марку и Ђорђу.
„Ту ми је мало нека сета да смо можда могли и више, али заиста не можеш да имаш три шампиона у кући, било би мало превише“, каже Дијана кроз смех.
Мајка Новака Ђоковића у емисији је говорила о сину шампиону, његовој несебичности, интересовањима и менталној снази, али и о свом одрастању, родитељима и ономе чему су је учили, упознавању са супругом Срђаном, одгајању синова и ономе што она данас учи од њих.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала