- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски одбио да преговара у Белорусији; Москва: Украјинци први тражили тамо да преговарају

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Делегација Русије стигла је у Гомељ (Белорусију) на преговоре са Украјинцима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, наводећи да је управо то место за разговоре предложила украјинска страна. Међутим, украјински председник Владимир Зеленски се у међувремену огласио, рекавши да жели преговоре, али не у Белорусији.
„У складу са постигнутим договором, руска делегација коју чине представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и других ресора, укључујући председничку администрацију, стигла је у Белорусију на преговоре са Украјинцима. Бићемо спремни да почнемо ове преговоре у Гомељу“, рекао је Песков новинарима.
„Руска страна је већ спремна за преговоре у Гомељу, сада чекамо Украјинце“, додао је Песков.
Према његовим речима, овај град за преговоре је управо предложила украјинска страна.
„Град Гомељ је предложила украјинска страна – управо украјинска – као место за преговоре. Као што смо већ говорили, руска делегација је спремна за те преговоре на лицу места. Руску делегацију предводи помоћник председника Русије Владимир Медински. Он ће ускоро дати изјаву“, рекао је Песков.
Према његовим речима, Русија је упозорила украјинску страну да „овог пута неће бити обустављена дејства предвиђена током војне операције – као што је то учињено јуче, о чему смо вас обавестили раније“.
Зеленски је, упркос речима Пескова о доласку руске делегације у Гомељ, изјавио да би платформа за преговоре могла да буде Варшава, Будимпешта, Истанбул или Баку, али не и Минск и не територија Белорусије.
Он је напоменуо да би Кијев пристао на преговоре у Белорусији да са њене стране нема борбених дејстава према Украјини.
„Варшава, Истанбул и Баку – те градове смо предложили Русији за преговоре и било који други град одакле не лете ракете у Украјину“, рекао је председник Украјине.
Специјална војна операција Русије са циљем демилитаризације и денацификације Украјине почела је 24. фебруара. У петак је кретање трупа обустављено у очекивању могућих преговора са Кијевом, али је због одбијања украјинске стране да у њима учествује операција настављена у суботу.
Раније су из кабинета председника Украјине Владимира Зеленског саопштили да би он могао да разговара о неутралном статусу Украјине, уз пакет гаранција за њену безбедност. Истовремено, председник Белорусије Александар Лукашенко је 26. фебруара изјавио да је Минск спреман да пружи платформу и обезбеди вођење преговора. Зеленски је у суботу увече рекао да су председници Турске и Азербејџана, Реџеп Тајип Ердоган и Илхам Алијев, такође предложили да организују преговоре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала