- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Весели се српски роде“: Одјекивало је Подгорицом на великој литији /фото, видео/

© Sputnik / Бобан НововићСвенародна литија у Подгорици
Свенародна литија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Улицама Подгорице одржана је литија, а окупљени народ певао је песму "Весели се спрски роде". Литија,поводом Светосимеонског сабора у Подгорици у част Стефана Немање, који је рођен на ушћу Рибнице у Морачу, је кренула од Храма Христовог Васкрсења до Немањиног града на ушћу Рибнице у Морачу.
Након литургије присутне вјернике, њих неколико хиљада, исред храма поздравио је митрополит Јоаникије, потом владика грузијски Сава, а бесједу је одржао професор Философског факултета Душан Крцуновић.
Крцуновић је казао да је „на ушћу Рибнице наш духовни извор, у Немањином граду је мјесто нашег духовног рођења, родоначелник светородне лозе Немањића наш је духовни градоначелник, са Немањине обале отиснули смо се у историјски свијет живота….преподобни Сименон Мироточиви који је прије осам вјекова постао грађанин небеског града Јерусалима…”
Он је на крају свог говора цитирао стих краља Николе: „Слободи је колијевка Немањина Црна Гора.”
Поводом Светосимеоновског сабора у Подгорици јутрос је у Храму Христовог васкрсења одржана архијерејска литургија коју је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Велики број вјерника окупио се испред храма.
Литургији су присуствовали министар пољопривреде Александар Стијовић, као и градоначелник Никшића Марко Ковачевић.
Испред Храма су присутни и лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, посланик Јован Вучуровић, министар екологије Ратко Митровић, лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић, посланик Борис Богдановић, градоначелник Херцег Новог Стеван Катић, градоначелник Тивта Жељко Комненовић, бивши директор Управе царина Александар Дамјановић, Дака Давидовић, као и предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић.
Подгорички парох Мирчета Шљиванчанин је у име свештенства прочитао Светосимоновску поруку свештенства, у којој се , између осталог каже:
„Догађаји иза нас говоре да немири и неспокојство желе да се унесу и народ и уруше јединство цркве. Молимо се Богу да завлада братски мир и да ратна дејства престану у Украјини.“
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је, у говору након литургије коју је служио, казао да је митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије ових дана „на великом распећу“.
Прва литургија у Храму Светог Симеона Мироточивог у Беранама - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
РЕГИОН
Прва литургија у Храму Светог Симеона Мироточивог у Беранама /фото/
Блокада на скверу у Никшићу
 - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РЕГИОН
Блокада саобраћајница широм Црне Горе, Кнежевић најавио и блокаду Скупштине /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала