- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Западни механизам лажи против Русије: Кад бандит пљачка банку, а онда другом каже да то није лепо

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаПрограмер за компјутером
Програмер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Механизам лажи и манипулација које је Запад усавршио 90-их на Балкану поново је стављен у погон, овога пута против Русије. Само је сада ослабио и постао неефикасан јер ако сте ви деценијама кршили међународно право а онда оптужите неког да то ради ви сте неуверљиви. Ви сте бандит, пљачкате банку а онда кажете неком да није лепо да пљачка банку.
Запад је некад радио перфидно, данас ни то није у стању, каже социолог др Слободан Рељић описујући медијски рат који већ месецима бесни против Русије због догађаја у Украјини.
„Ми Срби смо били примерак на ком је то рађено на готово истоветан, можда чак и гори начин. Западни медији су толико потрошили свој кредибилитет. То је типична конструкција која се прави за неког ко је наручилац посла. Медији су овде саставни део хибридног рата а у тим друштвима су власништво оних који покрећу те ратове“, истиче Рељић у емисији Свет са Спутњиком.

Механизам лажи

У западном извештавању некад је можда могао да се тражи трачак истине, сада нема ни тога, ми сад не верујемо ником ништа, а суштина је да ако се добије медијски рат добићете и онај други, каже др Мина Зиројевић са Института за упоредно право.
По оцени дописника Новости из Москве, политика је као мода где се све понавља само у новој форми па тако и западни медији против Русије покушавају нешто слично што су радили у време СССР. Међутим, Совјети ни технички, ни технолошки ни медијски нису могли да им парирају док Русија данас, а посебно од 2014.године кад је почела да се захуктава криза у Украјини већ имао одлично организоване тв канале и медије.
„Тада је Запад доживео први велики пораз у медијском рату и схватио је да су руски медији подигнути на знатно виши ниво и да су способни да буду одлична конкуренција“, констатује Влаховић.
Рељић се слаже да су данас промењени односи снага и зато, како каже, оно што ради Запад делује повремено и комично.
„На Србима су изводили операције измишљања вести. А сад покушавају са земљом која има РТ , има новац, има утицај у свету да изведу исто што и са Србијом. Али то је смешно зато што је Америка изгубила моћ а понаша се као да се ништа није десило. А понаша се тако са великом силом која стално напредује. И зато то изгледа комично. Исти људи се тиме баве, као што је Кристијан Аманпур на Си-Ен-Ену, али они више немају вредност, прво јер је то истрошено, друго што су се сукобили с неким ко је равноправан“, наводи Рељић уз опаску да је зато толико висок рејтинг телевизије РТ коју сад гледају као што су некад у Југославији слушали Глас Америке.

Манипулисање међународним правом

Као пример манипулација којима прибегава Запад Мина Зиројевић наводи међународно право, које је, подсећа, грубо погажено бомбардовањем Југославије.
„Зато западне земље немају право да се позивају на међународно право. За њих је Косово један случај, Кипар други, Шпанија с Каталонијом десети. Лако је кад знате - ако убијете неког идете у затвор, али овде испада да је друкчије ако убијете неког ко је црвен или жут, или ако га убијете пушком а не пиштољем, на другом а не на првом спрату“, сликовито објашњава Зиројевићева.
Бранко Влаховић истиче да према одређеним земљама и регионима западни медији користе две методе. Прва је да одређене ствари потпуно игноришу, што су радили по питању источне Украјине где су давали искључиво онолико информација колико је то одговарало Кијеву. Други метод је да сатанизују дојучерашње миљенике.
„Запад је на почетку правио култ личности Горбачова, Јељцина су прогласили оцем руске демократије, а Путина суперменом у време кад је имао добре односе с Џорџом Бушом Млађим. Чим су се покварили односи после августа 2008. и рата у Грузији окренули су плочу. Дакле, служе се перфидном методом: кад им иста особа одговара онда је хвале, у тренутку кад им се замери тај исти Путин ког су дизали у небеса, приказивали како плива, пева, кад су схватили да жели самосталну политику почели су да га приказују као човека који жели да поново створи црвену империју“, подсећа Влаховић.

Једино што Запад разуме је сила

На списку западних лажи је и прича о томе да НАТО никад није обећао да се неће ширити на исток, иако су, како истиче Рељић, недавно објављени и документи, и снимци разговора западних и совјетских званичника који то потврђују. Међутим, чак и да је Горбачов добио потпис на документ с том обавезом то, сматра наш саговорник, не би ништа променило.
„Југославија је била оснивач УН, лидер покрета несврстаних и срушена је као од шале зато што сила Бога не моли. Они немају никаквих обзира, потпис за њих ништа не важи. Читава западна култура почива на агресији - идете по свету и пљачкате, и они у томе не виде никакав проблем. Једино што Запад разуме је сила, једина ствар која то мења то су суперсоничне ракете“, уверен је Рељић.
Како каже, догађаји којима смо сведоци говоре о прерасподели моћи у свету која је досад сва била у Вашингтону а сад већ има бар три центра, још и Пекинг и Москву - систем пуца као лед у пролеће и успостављају се нови односи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала