- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка не жели крај ратних сукоба у Украјини, а у рат увлачи и Европу

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаРуски војник
Руски војник - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Преговори Русије и Украјине који су почели, колико год било добро да се дешавају, по оцени генерал-мајора у пензији, професора на Војној академији Митра Ковача, неће донети неко решење, јер Америка не жели да се рат у овој фази прекине.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Да би се разумео тренитни статус снага у оружаном сукобу у Украјини мора се поћи од тога да ово није само руско-украјински сукоб и рат. Овај рат је део тоталног или хибридног рата који, пре свега Америка и Британија воде према Русији, инструментализујући у свему томе НАТО пакт у ЕУ, каже Ковач за Спутњик.
Након ојачавања снага на истоку Европе НАТО свесрдно помаже, извиђачки и логистички, украјинске снаге. И стратегија украјинских снага је усклађена са смерницама које су јој дале и начином на који су их припремале снаге НАТО-а. А то је, истиче наш саговорник, повлачење у градове и вођење сукоба из урбаних центара и улица. Отуда и већа страдања у насељеним местима, чиме Американци желе да што више дискредитују Русију, додаје он.

Крај рата сада не одговара Америци

По оцени Ковача који је и директор Евроазијског безбедносног форума, у стратегији хибридног рата коју су осмислиле Британија и Америка, у доброј мери су успеле.
„Изузимајући пар джава, Србију, Белорусију и БиХ због става РС, Америка је засада успела да скоро целу Европу увуче у сукоб на медијском, економском плану, кроз санкције, што је све део рата. Није добро само гледати војну димензију рата у Украјини, уколико се не разумеју и други његови садржаји. Санкције су увек кроз историју биле део рата или његово предворје, а када томе додамо и забрану прелета руских авиона и за њих затворен ваздужни простор, онда проблем постаје далеко сложенији“, истиче Ковач.
Он указује и на медијски рат јер се глас разума гуши ма из које државе или било ког светског медија долазио, уколико није под контролом Запада.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВођење сукоба из градова је стратегија украјинских снага усклађена са НАТО смерницама
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Вођење сукоба из градова је стратегија украјинских снага усклађена са НАТО смерницама
Колико год да је добро што су почели преговори Русије и Украјине, Ковач, сматра да они неће донети неко решење, јер је уверен да Америка не жели да се у овој фази прекину ратна дејства.

Руски борбени системи разорне моћи

„У наредном периоду, ако се наставе ови оружани сукоби, верујем да ће Русија бити приморана да употреби више борбених система разорне моћи, како би првенствено оне најтврдокроније пронацистичке снаге Десног сектора ставила под контролу“, оцена је Ковача.
Он подсећа да саветник начелника генералштаба украјинске војске био претходни вођа партије Десни сектор, Дмитриј Јарош који је, како истиче, доказани нациста, практично политички комесар који суштински утиче на стратешке одлуке украјинске војске. То, како напомиње, није добро ни за Украјину као државу, као ни за њену војску и отуд та острашћеност, па и злочини према заробљеним руским војницима које припадници Десног сектора на најбестијалнији начин муче и убијају.

Неће улазити у друге градове

Саговорник Спутњика истиче да Русија није димензионирала снаге да окупира Украјину нити да стави цео простор под контролу, већ да је стратешки и тактички одлучила да не улази у већа насељена места, изузимајући део Кијева где се налази инфраструктура неопходна за вођење операција.
„Не верујем да ће се бавити и трошити снагу и имати губитке у другим градовима који су претежно насељени становништвом које подржава званичну власт у Украјини. У тим градовима ће бити неутралисани војни ефективи, али се цивилно становништво неће држати у изолацији, нити ће се успостављати руска власт у таквим градовима“, процена је Ковача.
© Flickr / Ivan BanduraАмерика је умешно укључила готово све европске државе у ратни сукоб и на крају би оне могле да буду и његов непосредни учесник
Массивни проевропски митинг у Кијеву. Новембар 24, 2013. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Америка је умешно укључила готово све европске државе у ратни сукоб и на крају би оне могле да буду и његов непосредни учесник
А колико би ратна дејства још могла да трају, по оцени Ковача зависиће од више фактора.

Европа би могла да буде и непосредни учесник

„Полазим од тога да је ово део рата који све више Америка намеће као европско-руски сукоб. Уколико се буде добила та димензија, а нажалост она је исказана кроз масовне санкције и затврање ваздушног простора од скоро свих земаља Европе, изузев три државе, Америка је до сада умешно укључила многе европске државе у овај рат“, каже наш саговорник који страхује да би оне могле да буду и његов непосредни учесник.
Он напомиње да је већ почело слање добровољаца из Хрватске, из Федерације БиХ, Албанаца из Албаније и са Косова. Видели смо, каже, да је британска министарка спољних послова ликовала и добронамерно гледала на одлазак добровољаца и из те земље.
Ако то подржава званична власт, Украјина ће, како каже Ковач, бити преплављена псима рата из Европе.
То је, по његовом мишљењу, прва фаза у легализацији учешћа у том рату, поготово када се шаље војна опрема. Следећа фаза може бити да шаљу своје званичне јединице да се боре на украјинској страни, а да се отоме ћути, истиче саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала