- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бразил неће подржати антируску резолуцију у УН

© AFP 2023 / PAVEL GOLOVKINВладимир Путин и Жаир Болсонаро
Владимир Путин и Жаир Болсонаро - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Бразил неће гласати за резолуцију УН којом се осуђује руски председник Владимир Путин или у којој би биле предложене санкције, рекао је на прес конференцији председник Бразила Жаир Болсонаро.
„Никакве санкције или осуде председника Путина... Глас Бразила се не одређује и није повезан ни са једном државом. Наш слободни глас ће бити у том правцу. Мој став и став министра спољних послова Карлоса Франса је – баланс. Не можемо да се мешамо. Желимо мир, али не можемо да дозволимо последице по Бразил“, рекао је Болсонаро.
На питање о очувању неутралности у случају наставка специјалне војне операције Русије, бразилски председник је рекао да значајан део становника Украјине говори руски и да су Руси и Украјинци братски народи.
„О масовним убиствима цивила нема говора, такву тактику нико не користи.... говорити о масакру то је преувеличавање, руски лидер нема никакав интерес да тако нешто спроведе“, нагласио је он.
Болсонаро је додао да ће се при доношењу одлука у односу на Москву руководити практичним разлозима уз узимање у обзир партнерства две земље.
„Цео свет је повезан и оно што се догађа на удаљености од 10.000 километара утиче на Бразил“, рекао је он.
Подсетимо, Савет безбедности УН усвојио је јуче процедуралну резолуцију којом се позива на хитну специјалну седницу Генералне скупштине о ситуацији у Украјини, а према правилима, састанак би требало да се одржи у року од 24 сата.
Америчка амбасадорка Линда Томас-Гринфилд обећала је да ће ово питање пренети на Генералну скупштину УН. Према њеним очекивањима, гласање о антируској резолуцији већ у Генералној скупштини УН, а не у Савету безбедности УН, биће одржано у среду.
Русија је рано ујутру 24. фебруара, покренула војну операцију демилитаризације Украјине. Председник Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију, јер су народне републике Донбаса затражиле помоћ“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала