- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ДНР: Украјинске трупе минирале Маријупољ, питање ослобођења града биће решено на преговорима

© Sputnik / Иван Родионов / Уђи у базу фотографијаВојници народне милиције ДНР на борбеном возилу пешадије БМП-1
Војници народне милиције ДНР на борбеном возилу пешадије БМП-1 - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Још је преурањено говорити о ослобођењу Мариупоља – јединице Оружаних снага Украјине, које се тамо повлаче са прве линије фронта, минирају град и не пуштају становнике из њега, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Када је 2014. проглашена ДНР, Маријупољ је са преко 450 хиљада становника био други по величини град у републици после Доњецка. Међутим, у јуну те године украјинске снаге повратиле су контролу над Маријупољем, а његова источна предграђа постала су једно од најжешћих места сукоба у источној Украјини.
„Прерано је говорити конкретно о ослобађању Маријупоља, јер су направили тврђаву. Оне јединице које се повлаче са прве линије фронта иду у Маријупољ. Људима још увек није дозвољено да оду одатле, цивилном становништву. Они (украјинске трупе) минирају већи део града. Због тога је веома тешко, јер ће улазак у стамбена насеља донети велике жртве. Не желимо никакве људске жртве, тако да ће ово питање ићи веома тешко“, рекао је Басурин за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, украјински војници држе цивиле као таоце, јер се „плаше да одговарају за злочине које су починили над становништвом не само Донбаса, већ и Украјине“.
„Због тога ће бити веома тешко. Биће то преговарачки процес, убеђиваћемо их да положе оружје. А људи који тамо живе не треба да одговарају за њихове злочине“, додао је Басурин.
Према његовим речима, заробљени војници Оружаних снага Украјине потврђују да се спрема широка офанзива у Донбасу.
Војници који су прешли на страну републике „потврђују да су већ добили команду да се припреме за велике војне операције“.
Снаге Доњецке Народне Републике уз ватрену подршку руске војске ослободиле су још једно насеље, укупно је 18 градова и насеља узето је под контролу од почетка офанзивне операције, додао је портпарол.
„Према стању од 28. фебруара 2022. године под контролом Народне милиције ДНР налази се 18 насеља која су раније била под контролом јединица Оружаних снага Украјине: Павлопољ, Пишчевик, Викторовка, Богдановка, Новогнатовка, Николајевка, Рибинск, Трудовско, Васиљевка, Прохоровка, Старогнатовка, Свободно, Донско, Анадољ, Андрејевка, Гнутово, Гранитно и Бугас“, набројао је Басурин.
Он је додао да се сада воде борбе за ослобођење насеља Талаковка, Каменка и Волноваха.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Украјина јутрос поново гранатирала Горловку, снаге ДНР опколиле украјинске војнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала