- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Хоће ли украјинска криза променити енергетски микс у Европи | Енергија Спутњика

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској
Објекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
У новом издању емисије „Енергија Спутњика“ говори се о утицају кризе у Украјини на опште стање у енергетици.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Украјинска криза се већ одразила на цене енергената – сирове нафте и природног гаса – у Европи, као и целом свету.
Поред поскупљења нафте и гаса, кључно је питање могу ли Европа и свет, не само краткорочно (још тече руски гас ка европским потрошачима) већ и дугорочно, да обезбеде ове енергенте без снабдевања из Русије. То је, уосталом, и разлог што амерички председник Џо Бајден није Русији увео санкције на енергетски сектор.
Али европски купци, пре свега Немачка, бар декларативно се припремају на будућност без руског гаса. Декларативно, јер и сами кажу да би први ЛНГ терминал могао да прими први танкер са утечњеним природним гасом тек 2026. године.
Засад бар изгледа да украјинска криза још нема утицаја на цене електричне енергије. Али, како је енергетско тржиште повезано, може се очекивати да ће, поготово по питању гаса, који се троши и у гасним термоелектранама за производњу струје, украјинска криза утицати и на ово тржиште.
Када је у питању струја, Украјина је и пре ескалације сукоба са Русијом отпочела (скупа са Молдавијом) одвајање од руског електроенергетског система. Планирано је да раде у такозваном острвском раду, како би се испитале могућности повезивања са Европском мрежом оператора преносних система електричне енергије (ЕНТСО-Е).
Сада, када чујемо вести о борбама и за енергетске капацитете у Украјини, не само нуклеарне централе већ и хидроелектране, поред питања о томе каква је електроенергетска ситуација у овој земљи већ и може ли се и да ли ће се евентуална криза у електроенергетском сектору Украјине преселити и на Европу.
О новој енергетској реалности због збивања у Украјини у емисији Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и њени гости – Жељко Марковић, лидер за сектор енергетике и ресурса у Дилојту Србија и стручњак за енергетику Милош Здравковић.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика 28.02.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала