- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски у Кијеву користи Алијину стратегију

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Иза увлачења руске војске у градове где је украјинска борбена техника распоређена у стамбеним квартовима стоји специјална НАТО операција виђена у ратном Сарајеву деведесетих година. Како претварајући Кијев у касарну, Зеленски прави град талаца, и шта је позадина?
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Да је политички Кијев спреман да брутално жртвује сопствено становништво као пожељну колатералну штету у евентуалним уличним борбама са руском војском постало је јасно када је Зеленски затворио градове, а војне јединице украјинске војске распоредио по стамбеним квартовима. Упоредна анализа ратних дешавања у Кијеву и оних у Сарајеву деведесетих година показује да је реч о истом моделу.

Цивил са калашњиковим

Сценарио је исти, а паралеле између тренутних дешавања у Украјини и оних у ратом захваћеној Босни потпуно оправдане, каже бранилац генерала Ратка Младића, адвокат Бранко Лукић, а посебно, наглашава, у светлу чињенице да је у оба случаја цивилима намењена улога живог штита.
© AP Photo / Rikard LarmaПијаца Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995.
Пијаца Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пијаца Маркале у Сарајеву, 28. августа 1995.
Коментаришући како би у таквим околностима изгледао евентуални улични рат у који украјинска страна покушава да увуче Русију, те да ли би такви градови изгубили статус заштићене зоне, Лукић каже да се нека област може назвати заштићеном зоном према којој не смете да изводите борбена дејства, само уколико је она демилитаризована, а кључеви града предати сили која надире.

„Зеленски је као што је то својевремено урадио и Алија Изетбеговић затворио градове, поделио оружје и од грађана затражио да бацају молотовљеве коктеле на руске тенкове. Цивил са калашњиковим је легитимна мета, али у случају Србије, Трибунал није уважио ту чињеницу регулисану међународним правом. Све што је тамо речено падало је на глуве уши“.

Град претворен у касарну

У Сарајеву које је имало статус заштићене зоне, подсећа, био је присутан Први корпус Војске БиХ са преко 30 хиљада наоружаних бораца. Из овог града на српске положаје покренуто је 28 офанзива.

„Мислиманске јединице су често деловали на возилима са монтираним минобацачима тако што би испалиле гранате из стамбеног насеља а затим мењале локацију. Гађајући минобацач који је по њима осуо ватру, српска страна је погађала цивилне објекте. Успоставило се је то и била намера муслиманске стране која је у овом рату користила жене, децу и старце. Упркос чињеници да обавезу заштите цивила има она снага која држи град, Трибунал је тврдио да нисмо смели да пуцамо и да је Сарајево било сигурна зона“.

Други корак је параполицијска формација

Трагом информација са терена да су у Украјини у току војне обуке цивила и њихово наоружавање, Лукић подсећа да су и муслимани у време рата наоружавали цивиле у Сарајеву. Други корак је, каже, било формирање паралелних параполицијских формација.
© Sputnik / Сергей ГрызуновПозиција српских снага надомак Сарајева, Југославија
Позиција српских снага надомак Сарајева, Југославија - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Позиција српских снага надомак Сарајева, Југославија

„У Трибуналу се могло чути да ове формације јесу одговорне за убиства али да нису биле под контролом централних власти и Алије Изетбеговића. То је апсолутно нетачно. Било је много примера наоружаних цивила али сви су они били командовани из једног центра. Ништа ново није измишљено у Украјини. Уколико нађе довољно лудих Украјинаца да раде за америчке интересе, ЦИА ће репризирати догађаје“.

© Sputnik / Илья ПиталевПоследице гранатирања у Доњецку
Последице гранатирања у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Последице гранатирања у Доњецку

Гле чуда, ту је ЦНН

Чињеница је да се циљано и намерно цивилни стамбени објекти претварају у упоришта или платформе за дејствовање војним средствима, по мишљењу аналитичара Срђе Трифковића, део су стратегије која Кијев претвара у бандеристичко Сарајево или Стаљинград.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Кијев
Ма колико те паралеле деловале натегнуто, каже, нема сумње да ће друга страна користити цивиле као живе штитове, чак и пожељну колатералну штету како би се направила што већи квазиморалистички шоу програм у западним медијима о руским злоделима.

„Уколико дође до гранатирања стамбених објеката као што је то био случај са једним солитером у Кијеву, не сумњајте да ће се ту неким чудом задесити камере које ће то забележити на начин који ће онда бити врло пријемчив за вишекратно понављање на ББС или ЦНН“

Блиц операција хируршке природе

Претварањем Кијева у град - живи штит, евентуалне уличне борбе изазвале би неминовне цивилне жртве и истовремено далеко веће руске губитке, из разлога што је то природа уличних борби где оклопна возила постају крајње рањива. У таквим околностима, сматра Трифковић, потребно је употребити средства која не би имала карактер грубог продора кроз брањена упоришта већ карактер хибридног рата и специјалних операција.

„Решење је блиц операција хируршке природе од стране специјалних снага и од стране високо прецизних оружја што изискује савршени обавештајни апарат на терену који би могао да означи где и у ком тренутку се налазе који доносиоци одлука у тамошњој структури моћи“.

Ко је постављао мине?

Стратегија ратовања уз подршку мас-медија има своју методологију, па ваља, сматра Лукић, подсетити да је пред сваку конференцију која се у Сарајеву одржавала поводом БиХ и рата, долазило до великих цивилних жртава концентрисаних на једном месту.
Касније је, напомиње, у предмету Ратко Младић као и у предмету Радован Караџић, анализа балистичара доказала да су све масовне погибије цивила биле последица постављених мина од стране муслиманских власти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала