- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

УРА: Нема политичке владе са ДПС-ом

© Sputnik / Лола ЂорђевићЦрногорска застава
Црногорска застава - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Грађански покрет УРА саопштио је да нема политичке владе са Демократском партијом социјалиста , након што је посланик ДПС-а Јефто Ераковић раније саопштио да је, посматрајући нову безбедносну ситуацију, једино право решење за превазилажење кризе и јачање институција формирање политичке владе.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
"Након што је, чак и у својим највећим бастионима, ДПС отишао у опозицију, рационална перцепција политичких збивања овој партији није јача страна што је данас у својој изјави потврдио и њихов потпредседник Јефто Ераковић", навела је УРА.
У саопштењу које су пренели црногорски медији подсећа се да је тај покрет дао решење у којем у влади нема ДПС-а и ДФ-а.
“Да их вратимо у стварност. Нема никакве политичке владе са ДПС-ом. УРА је дала своје решење у којем у влади нема ДПС-а и ДФ-а, а уколико се некакве друге опције могу остварити, то је у реду, али у њима УРА неће учествовати", поручује УРА.
У саопштењу се истиче да позиција ДПС-а није монополска као што је била 30 година.
"Што пре Јефто Ераковић и остали функционери његове партије то схвате, биће боље по њих”, закључују из ГП УРА.

ДПС за политичку владу, Абазовић прихватљив Албанској листи

Председник Црне Горе Мило Ђукановић одржао је данас консултације о мандатару за састав мањинске владе са представницима Албанске листе, Либералне партије и ДПС-а.
И док је лидер ГП УРА Дритан Абазовић прихватљив предлог за мандатара, из Либералне партије поручују да ће се о томе изјаснити партијски органи, преноси РТЦГ.
Из ДПС-а, са друге стране, саопштавају да су за политичку владу.
Први на данашње консултације ушао је представник Албанске листе Мехмед Зенка.
Он је након састанка саопштио да су имали конструктиван разговор у вези са формирањем мањинске владе.
"Крајње је време да се организујемо бар за годину да обезбедимо економску стабилност и мир у Црној Гори и да створимо оптималне предуслове за парламентарне изборе за годину дана", рекао је Зенка.
На питање ко би чинио будућу мањинску владу, Зенка је рекао су могући претенденти ДПС, који би дао подршку без учешћа у власти и УРА, мањинске партије, те СНП ако преломе да буду део владе.
За мандатара је, како је рекао, прихватљив свако ко би Црну Гору извео из овакве ситуације.
На питање да ли је то Дритан Абазовић, одговорио је потврдно.
Председник Либералне партије Андрија Поповић казао је да ће њихова подршка будућем мандатару зависити од програма и састава владе које он предочи јавности.
"Ми данас морамо изабрати нову владу и новог председника Скупштине и поред свих опструкција политичких које су дошле до изражаја у последње време", казао је Поповић.
На питање да ли је за њега прихватљиво да мандатар буде Абазовић, он је рекао да ће о томе одлучити партијски органи.
Демократска партија социјалиста сматра да је политичка влада једино решење за јачање институција, поручио је посланик те странке Јевто Ераковић.
Ераковић је новинарима, након састанка са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, казао да је то влада која изражава ситуацију у парламенту и да би се у тој влади нашао ДПС и све проевропске партије које подржавају европски пут Црне Горе.
На питање које су то партије, Ераковић је казао да не жели да се бави кадрирањем других странака, али да је сигуран да су такви политички субјекти у већини у Црној Гори.
Ђукановић је у недељу увече разговарао са представницима Грађанског покрета УРА и Бошњачке странке , док се СНП није одазвала позиву.
Представници УРА саопштили су Ђукановићу да би мандат за састав 43. владе требало да припадне Дритану Абазовићу, лидеру те партије.
Из Бошњачке странке је, такође, у разговору са председником речено да је та партија "најближа томе да Абазовић буде мандатар".
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала