- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара не планира да уводи санкције Москви

© AP Photo / Domenico StinellisПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Анкара не планира да уводи санкције Москви да би канал комуникације са Русијом остао отворен, рекао је саветник турског председника Ибрахим Калин.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.

„Морамо нешто да предузмемо, узимајући у обзир приоритете наше земље. Мора да постоји актер који може да разговара са Русијом. Ко ће разговарати са Русијом ако сви спаљују мостове? Не планирамо да уводимо санкције да бисмо оставили отворен тај канал“, рекао је Калин за Си-Ен-Ен Турк.

Огласио се и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу који је рекао да Турска не жели да учествује у санкцијама против Русије.

„Ми уопште нисмо учествовали у таквим санкцијама у принципу. Такође немамо никакву жељу да учествујемо у тим санкцијама“, рекао је Чавушоглу, преноси агенција Анадолија.

О проласку бродова кроз мореузе

Калин је рекао и да Турска тумачи Конвенцију из Монтреа тако да не подстиче напетост и консултује се са свима.
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је у понедељак да је Турска упозорила све приобалне и континенталне земље да неће пропуштати ратне бродове кроз своје мореузе.
„Конвенција из Монтреа имала је кључну улогу у подршци миру и стабилности у Црном мору. Чланови 19, 20, 21. су веома јасни. Зараћене стране не могу да пролазе кроз мореузе. Једини изузетак су бродови који се враћају у базе. Ти бродови имају право на повратак “, рекао је Калин.
Он је додао да се Анкара консултује са свима и да у овом тренутку није било захтева за пролазак ратних бродова кроз мореузе.
„Не треба ни да га буде. Отклањамо тај ризик у складу са правилима Монтреа “, рекао је он.
Чавушоглу је касније саопштио да је Русија повукла захтев за пропуштање неких њених бродова који нису регистровани у Црноморској флоти кроз Босфор и Дарданеле.

„Желели смо да Русија повуче свој захтев о пропуштању кроз мореуз појединих њених бродова који нису регистровани у Црноморској флоти. Москва се сложила с тим“, рекао је турски министар, преноси Анадолија.

Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.
Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.
Спутњик цензура - илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СРБИЈА
Поштовани пратиоци, под ударом смо бруталне цензуре – ево како да будете уз нас
Министар одбране Турске Хулуси Акар - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Анкара: Одржавамо позитивне односе и с Москвом и с Кијевом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала