- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски премијер: Апсурдно је да Украјини дамо војне авионе када немамо довољно ни за нас

© Sputnik / Лола ЂорђевићБугарски премијер Кирил Петков
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Наша држава није на себе узела обавезу да испоручи војне авионе Украјини, изјавио је бугарски премијер Кирил Петков после заседања Владе.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
„Знате да имамо мало авиона. Чак имамо и проблеме са испоруком резервних делова за њих. Број авиона који имамо је недовољан да чува наше небо, па би било апсурдно да их сада њима достављамо“, рекао је Петков.
Подсетимо, Бугарска у наоружању има совјетске ловце МиГ-29 и јуришне авионе Су-25. Током 2019. године од Сједињених Америчких Држава је купила осам ловаца Ф-16 у вредности од скоро 1,26 милијарди долара, који ће ући у употребу 2023. и 2024. године. Међутим, две године пре потписивања уговора политичари и експерти су изражавали различита мишљења о оправданости такве куповине.
Ова изјава је уследила након што је постало јасно да је министар одбране Стефан Јањев дао оставку због ситуације у Украјини.
Када је Русија 24. фебруара почела војну операцију у Украјини, Јањев је позвао да се не жури са етикетирањем и да се не користи израз „рат“. После таквог коментара министар се суочио са критиком како парламентараца тако и јавности. Дан раније премијер је предложио да се Јањев ослободи дужности министра одбране.
„Министар обране у мојој влади не може да користи израз ‘операција’ уместо речи ‘рат’. Ни један министар у овој влади нема права на своју спољну политику, посебно не на Фејсбуку. Не сме се називати операцијом то што је довело до погибије на хиљаде војника са обе стране“, изјавио је Петков.
Председник Румен Радев је притом осудио одлуку премијера да се смени министар одбране.
„Смена министра одбране у јеку војне кризе у суседству је ризик, чија одговорност пада на владајућу коалицију“, изјавио је Радев.
Место министра одбране ће сада преузети стални представник Бугарске у НАТО-у Драгомир Заков. Данас је бугарски парламент гласао за одређене измене.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
РЕГИОН
Бугарски министар: Предстоје нам опасне одлуке у вези са Украјином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала