- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Не дај Боже да сукоб у Украјини прерасте у планетарни

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко страхује да би озбиљан европски сукоб могао да прерасте у планетарни.
„Не дај Боже да се не развије у планетарни. Он чак није почео ни 2014. Тада је први пут ушао у оштру оружану фазу. Али шта је томе претходило?“, рекао је Лукашенко на састанку са члановима Савета безбедности Белорусије.
Лукашенко сматра да је потпуно игнорисање система безбедности од стране Запада довело до ескалације тензија у региону.
„Апсолутно игнорисање система безбедности од стране Запада, нивелисање система обуздавања и равнотеже, тешко постигнуто након распада Совјетског Савеза. Деградација и обезвређивање међународних договора и споразума довели су до ескалације војно-политичке ситуације у нашем региону“, објаснио је Лукашенко.
Белоруски лидер додао је да су узроци сукоба у Украјини били брза украјинизација од стране радикалних елемената у светлу уништавања руске културе, језика, историјског сећања, укључујући и на територијама на којима живе етнички Руси.
„Трагични резултат свега овога видимо данас у Украјини. Да ли је то желелa да види већина украјинског становништва? Не. Али Мајдан је одрадио свој посао“, оценио је председник.
Међутим, председник је додао да сматра да резултати преговора Русије и Украјине у Белорусији уливају опрезан оптимизам.

Белорусија не учествује у војној операцији Русије у Украјини

Лукашенко је поновио да Минск не планира да учествује у специјалној операцији Русије у Украјини.
Према његовим речима, белоруска војска није учествовала и не учествује у сукобима и то може свима да докаже.
„Штавише, руско руководство никада није покренуло ово питање са нама – о нашем учешћу у оружаном сукобу. И даље не намеравамо да учествујемо у овој специјалној операцији у Украјини. Нема такве потребе. Државну границу од Бреста до Мозира покривамо сопственим снагама да бисмо спречили продор у земљу радикала и оружја“, закључио је Лукашенко.
Он је истакао да су у Белорусији сви системи ПВО доведени у борбену готовост како би се спречили напади иза леђа руских снага.
„Министар одбране ме је известио о готовости за покривање западне границе са још пет батаљона“, прецизирао је Лукашенко.
Према његовим речима, Белорусија не може ни да поступи другачије.
„Стално чекамо провокације западних партнера. Било у политици, у економији, било у војној сфери“, конастатовао је Лукашенко.

Покушај преврата по украјинском сценарију

Лукашенко је истакао да је покушај државног преврата у Белорусији прављен по украјинском сценарију.
„Покушај државног преврата код нас рађен је по украјинском сценарију уз активно учешће украјинских националиста и центара за сајбер ратовање који се налазе у Украјини“, објаснио је он.
Према његовим речима, „у Волинској области, у близини белоруских граница, направљене су базе и кампови за обуку уз знање надлежних украјинских власти како би се ‘добровољци’ обучавали за учешће у белоруским догађајима“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Ситуација у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Русија не верује да Кијев жели договор, Бајден помешао Украјинце и Иранце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала