- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова научна истраживања: Тираносаурус рекс су можда биле три врсте

CC0 / Pixabay / Тираносаурус
Тираносаурус - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Са својом огромном величином, зубима налик бодежу и оштрим канџама, тираносаурус рекс је био застрашујући грабежљивац који је некада терорисао Северну Америку. Сада истраживачи који проучавају његове фосиле сугеришу да звер можда није била једина врста тираносауруса.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Стручњаци који проучавају остатке за које се сматра да припадају Ти-рексу сугерисали су да њихова варијација показује доказе не о једној врсти, већ о три.
Главни аутор истраживања, Грегори Пол, који је био специјалиста за диносаурусе за филм „Парк из доба Јуре“, рекао је да налази имају вишеструке импликације, напомињући да су раније стручњаци проучавали раст Ти-рекса користећи остатке из различитих слојева стена.
„То можда није добра идеја јер можда [гледате] различите врсте“, рекао је он.
Тим експерата каже да је за очекивати да је више од једне врсте тираносауруса еволуирало током својих милион или више година на Земљи, као што је откривено за друге диносаурусе који су живели у исто време, попут трицератопса.
Пишући у часопису „Еволушонери бајолоџи“, Пол и његове колеге извештавају како је претходни рад открио да се фосилизоване кости означене као да су из Т-рекса разликују у смислу њихове чврсте грађе или „робусности“, а различити примерци су имали један или два пара доњих секутића, преноси „Гардијан“.
Пол и колеге су проучавали укупно 37 примерака који се приписују Т-рексу, посебно посматрајући дужину и обим бутних костију, доступних за око две трећине узорака, да би проценили њихову робусност.
Тим стручњака каже да њихови налази сугеришу да разлике у робусности бутних костију вероватно неће бити последица индивидуалних варијација.
„Открили смо да је робусност узорка тираносауруса који имамо варијација бутне кости већа од свих других тираносаурида заједно током 10 милиона година еволуције“, рекао је Пол. „Не можете једноставно да не обратите пажњу на то“.
Тим каже да се чини да варијација није повезана са укупном величином узорка или са тим колико је животиња била зрела када је умрла, док су други фактори – као што је неуједначен однос робуснијих костију и оних које су биле витке или „грацилне” – сугерише да таква варијација вероватно неће бити повезана са полом звери.
Штавише, фосили са грацилнијим костима пронађени су само у вишим слојевима седимента, а ови и робуснији примерци пронађени поред њих обично имају само један зуб сличан секутићу у доњој вилици, за разлику од робусних примерака у нижим слојевима.
Иако тим каже да не може искључити друга објашњења за налазе, они сугеришу да примерци пронађени у нижим слојевима вероватно припадају једној врсти коју су назвали „Тираносаурус император“, или „цар гуштера тирана“; други примерци здепастих костију су из „Тираносаурус рекса“, а примерци витких костију су из треће врсте коју је тим назвао „Тираносаурус регина“, или краљица гуштера тирана.
Професор Свив Брусет, палеонтолог са Универзитета у Единбургу који није био укључен у рад, рекао је да није убеђен.
„Разумем искушење да се Ти-рексподели на различите врсте, јер постоје неке варијације у фосилним костима које имамо. Али на крају, за мене је ова варијација веома мала и не указује на смислено биолошко одвајање различитих врста које се могу дефинисати на основу јасних, експлицитних, конзистентних разлика“, рекао је он.
Професор Томас Кар, стручњак за Ти-рексана колеџу у Картиџу у САД, такође је оспорио резултате, рекавши да су дефиниције различитих врста које је тим изнео нејасне и да су налази у супротности са његовим радом у којем је анализирао варијације у 1.850 различитих обележја у 31 примерку. „Нисам нашао доказе о више од једне врсте. И да је тај сигнал био у подацима, ја бих га покупио“, рекао је он.
Кар је рекао да је још једна забринутост то што студија укључује узорке из приватних или комерцијалних предузећа, што утиче на способност истраживача да репродукују резултате.
Ипак, Пол је навео да ће проћи деценије пре него што буде довољно музејских примерака да се уради статистичка анализа. Рекао је да су варијације значајне.
„Друге врсте диносауруса су именоване на основу мање података“, рекао је он.
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена нова врста диносауруса, готово да нису имали руке
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Тираносауруси живели као вукови?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала