- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Европу чека историјска рецесија“: Аналитичар о последицама ЕУ санкција Русији

© REUTERS / Yuya Shino/File PhotoРаскрсница валута
Раскрсница валута - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Недавне санкције ЕУ против Русије због ситуације у Украјини и реципрочне мере Москве ће изазвати велике негативне последице и дуготрајну економску рецесију, изнео је у интервјуу Спутњику потпредседник Евроазијског центра Ерл Расмусен.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
„Европске санкције Русији гурнуће саму ЕУ у историјску рецесију“, рекао је Расмусен, коментаришући најновије санкције европских држава Русији у контексту сукоба у Украјини, где руска војска изводи операцију демилитаризације земље.
Аналитичар је негативно реаговао на одлуку званичног Берлина да заустави сертификацију „Северног тока 2“, истичући да би такав корак повукао за собом неконтролисани скок цена енергената не само у Немачкој, већ и у суседним земљама.
"Енергетска тржишта могу да скоче. Колеге у Европи ми кажу да су цене већ порасле за 30 одсто. Поскупеће још више - можда двапут или више", предвидео је потпредседник Евроазијског центра.
Расмусен је истакао да, супротно свим обећањима, САД нису у могућности да надокнаде Европи испоруке природног гаса из Русије. Према његовим речима, испоруке "плавог горива" из других региона биће неупоредиве ни по обиму, ни по цени.
„Лидери ЕУ су направили огромну грешку. Руски гас неће бити замењен - то је немогуће. Осим тога, замена руског гаса биће много скупља, можда два до четири пута скупља", сматра политиколог.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је раније да је Европска унија свесна негативних последица санкција Русији по саму унију. Ова ограничења ће, према њеним речима, "скупо коштати" и привреду ЕУ.
Последице „финансијског нуклеарног оружја“ које је Запад употребио против Русије биле су тема емисије „Нови Спутњик поредак“:
Анализу утицаја кризе у Украјини на опште стање у енергетици погледајте у емисији „Енергија Спутњика“:
Штампање долара - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Долар скаче, евро бележи највећи пад за две године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала