- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Сачували Сбербанку зарад финансијске стабилности Српске

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаСбербанка
Сбербанка - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Република Српска (РС) је одлучила да сачува Сбербанку која се нашла на мети антируских санкција ЕУ и САД да би задржала финансијску стабилност РС и заштитила свој финансијски сектор за који је та банка системски важна, каже за Спутњик директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут.
Иако Босна и Херцеговина није увела санкције Русији због војне операције у Украјини, Сбербанка у Републици Српској је од 25. фебруара на удару санкција ЕУ и САД, односно Европске централне банке, јер је она у власништву Сбербанке Аустрија, објаснио је Шупут. Пошто су добили обавештење од Сбербанке Аустрије да она више неће бити у могућности да подржи банку у Бањалуци, поступили су, како каже, у складу са законом, преузвши управљање том банком. Прецизније, РС је преузела управљачка права, односно акције Сбербанке Аустрије и тиме је амортизован тај први удар како би банка у Бањалуци могла несметано да настави да ради, истиче наш саговорник.

Сбербанка за финанијску стабилност Српске

Након разговора са владом и министарством финансиодлучено је да се иде на реструктурирање банке пошто је влада РС показала спремност да преузме све акције и да тако постане нови власник те банке.
„Ми смо данас донели ту одлуку. Два дана, односно 48 сати, ће бити ограничен рад банке због папирологије на којој се ради и од четвртка ће банка поново бити несметано отворена за платни промет и за све остало. Банка је и даље високо ликвидна, имамо довољно средстава и да измирујемо захтеве свих клијената и депонената те банке“, напомиње Шупут.
Банка тренутно ради у измењеном режиму, оперативни су банкомати, електронско банкарство, плаћање картицама али и захтеви за разрочење депозита.
© Sputnik / Михаил ВаскресенскиТренутно функционишу банкомати и електронско банкарство, а од 3. марта Сбербанка у РС ће радити у пуном обиму
„Мир“ - прва руска платна картица - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Тренутно функционишу банкомати и електронско банкарство, а од 3. марта Сбербанка у РС ће радити у пуном обиму

Једна од најздравијих у РС

На питање колики је значај те банке, колики је њен удео на банкарском тржишту РС, он каже да је она тренутно четврта по величини, али да се може слободно рећи да је једна од најздравијих банака у РС. Реч је, како додаје, о банци са једним од најбољих свих показатеља пословања која је сваке године избацивала солидну добит, која има један од најбољих портфолија, која има 400 запослених и која је присутна у скоро сваком месту РС.
Сбербанка је значајна, додаје Шупут, не само за банкарски сектор РС, него генерално за банкарски сектор БиХ, јер и у Федерацији БиХ је иста ситуација са Сбербанком БИХ Сарајево.
„Оно због чега смо ми реаговали на овај начин је, пре свега, да заштитимо и финансијски сектор, да задржимо финансијску стабилност, да задржимо радна места, да задржимо банку и да немамо додатних негативних удара на наш сектор“, истиче директор Агенције за банкарство РС.

И ликвидација би била могућа

Одговарајући на питање какве би биле пследице да то РС није урадила, он каже да банка има новац да исплати све депоненте, али да би све било препуштено стихији и било би немогуће да се сви клинети исплате у једном дану. Напросто би се десио стампедо, било би нарушено пословање банке, дошла би до проблема са ликвидношћу и ми бисмо морали да покренемо неке друге инструменте. А међу њима је и могућност увођења принудне управе и покрезање поступка затварања и ликвидације банке, напомиње Шупут.
То Републици Српској, каже, никако није било у интересу јер се ради о врло здравој банци која има солидну активу и пасиву.
„Депозити грађана су 520 милиона конвертибилних марака, привреде 260 милиона, државе 50 милиона и депозити до 50.000 марака су осиграни од стране Агенције за осигурање депозиота. И са те стране смо желели да будмео одговорни да се не посеже за тим средством да се клијенти наплаћују преко Агенције за осигурање депозита“, каже наш саговорник.
© YT/Al Jazeera BalkansСбербанка је системски важна банка за финансијску стабилност РС
Сбербанка - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Сбербанка је системски важна банка за финансијску стабилност РС

Системски важна

У питању је, како истиче, банка која може да се носити са проблемима, али то не може у једном дану и зато су реаговали помажући не само менаџменту банке него и банкарском сектору РС.
Влада је опредељена да је подржи јер је схватила да је то систмески важна банка за финансијски сектор РС. Како је најавила министарка финансија РС Зора Видовић, влада ће да би преузела банку, уложити 15 милиона КМ.
„У овом тренутку они су изашли са тим иницијалним, почетним капиталом, а ми смо добили уверавања да уколико то не буде довољно за почетак, можеда да буде и много више. Оно што је нама најважније је да добијемо стабилног власника који може да гарантује краткорочну ликвидност уколико се стампедо одлива средстава настави“, каже директор Агенције.
Он, међутим, сматра да ће се до краја седмице ситуација смирити и да ће до једног депонента бити измирен сваки од захтева, али и да ће ситуација бити боља када се уђе у мирније воде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала