- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тиодоровић: Корона вирус се полако адаптирао на људе, људи на вирус – пролеће доноси олакшање

© Sputnik / Лола ЂорђевићДр Бранислав Тиодоровић
Др Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Вирус се навикао на људе, људи на вирус. Верујем да ће пролеће донети олакшање, али подсећам да је још увек епидемиолошка ситуација несигурна, и да омикрон није баш ‘лаган’ за свакога, изјавио је проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Kризног штаба.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Како је рекао, тренутна епидемиолошка ситуација се може оценити као несигурна због тога што је у Србији и даље сваког дана велики број позитивних, без обзира на то што су бројеви пали у односу на претходни период.
„Оно што ме и даље брине и што доприноси овој ‘несигурној епидемиолошкој ситуацији’ је број преминулих, који се креће од 50, или нешто мање или више од тога. Мислим да се овде ради о комбинацији делте и омикрона. Kад погледамо у ком периоду су ти људи примљени на болничко лечење, то је онда негде најмање 15, 20, па и месец дана, што се поклапа са периодом када је делта сој био присутан. С друге стране, омикрон је без обзира на то што се сматра да даје слабију клиничку слику, и даље је опасан по старију популацију и хроничне болеснике. За младе и оне средњих година омикрон је слабији“, казао је Тиодоровић.
Он је указао на то да међу преминулима највише има особа старијих од 70 година, а потом и хроничних болесника и невакцинисаних:
„Оно што сада можемо и даље радити је да апелујемо на све старије људе и оне са хроничним болестима, да се пазе и да се вакцинишу. Сматрам да је потребно већ размишљати о увођењу четврте дозе и то баш за ту категорију становништва која је најугроженија. Свакако, ми пратимо све што се дешава у свету и у овом тренутку се нико није определио за масовну вакцинацију четвртом дозом, нити сматрам да ће тога бити“.
Онима који су примили трећу, бустер дозу, ако припадају млађим и средовечним категоријама, напоменуо је Тиодоровић за „Блиц“, неће бити нужно потребно да приме четврту дозу, осим ако су хронични болесници, ризична група из неког разлога.
„Што се старијих особа тиче, за њих ће то бити преко потребно да се вакцинишу сваке године. Kако ствари стоје, све се креће према једном сценарију смиривања. Треба издржати ову и следећу недељу, да се види које су последице празника, већих окупљања, већих спортских и културних догађаја. Ако то прође без неког великог повећања, и почне да се завршава следеће недеље, онда можемо очекивати лагано смиривање и опадање броја позитивних на тестирању, и оно што је важно, да се смањи број преминулих. Ако то тако крене, оптимистично гледано, онда ћемо половином марта ући у једну мирну, консолидовану ситуацију која је под контролом“, истакао је Тиодоровић.
Он је рекао да ће вакцинација у будућности бити само препоручена, као што је случај и са вакцинама против грипа. На питање када ће доћи до попуштања епидемиолошких мера против корона вируса, Тиодоровић одговара да не може да се сматра да су ношење маски у затвореном простору, држање дистанце, и дезинфекција оштре мере:
„Оне су остале на снази и у европским земљама које су јавно објавиле да укидају мере. Окупљање у неким земљама и даље је ограничено. Подсетимо се, ми нисмо имали полицијски час какав је био у Аустрији, будимо реални шта ми то треба да укинемо што смо имали? Дакле, немамо ми неке значајне мере које бисмо могли укинути, маске ћемо скинути када бројеви буду нижи, и када дневна статистика буде другачија. Ваљало би то организовати на нивоу локалне самоуправе. Могуће да ће бити тако“.
Тиодоровић је предочио да би нека нова мутација, ако би се уопште догодила, била слабија од тренутне, јер то је природна законитост.
„Вирус се полако адаптирао на људе, људи на вирус, то је оно што се дешава са микроорганизмима. Видите, не постоји неки микроорганизам који је имао толико варијација и толико нових сојева као што је овај, то се не памти у медицини. Ово је нешто сасвим другачије“, казао је он.
Пунктови за вакцинацију на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
СРБИЈА
У Србији још 2.703 случаја заражених короном, преминуле 42 особе
Ковид амбуланта - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
СРБИЈА
Кон: Далеко смо од тога да најавимо крај епидемије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала