- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Трагична судбина “Мадоне из Горловке” и њене бебе симбол страдања људи у Донбасу

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаУништене приватне куће након што је украјинска војска гранатирала село Горловка у Донбасу
Уништене приватне куће након што је украјинска војска гранатирала село Горловка у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Тог кобног 27.јула 2014.године украјинске оружане снаге гранатирале су Горловку, град у Доњецкој области. У нападу је повређено 100 људи, а погинуло 30. Међу њима је била и 23-годишња Кристина Жук, која је до послењег даха у наручју држала своју 10-месечну ћерку Киру. Названа “Мадона из Горловке” постала је симбол страдања цивила у Донбасу.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Градић у ком живи око 246.000 становника, Горловка постао је од само почетка кризе у Украјини 2014. Године мета украјинских трупа. Те године, војска је ослобађала места од такозваних “сепаратиста”. У само једном ракетном нападу погинуло је око 30 људи.

Ко је “Мадона из Горловке”

Пуцало се по мештанима који су шетали улицама свог града, пензионерима, деци у парковима и људима на аутобуским станицама. Украјинци никог нису штедели.
“Мадона из Горловке” постала је симбол немилосрдног терора украјинске армије над цивилним становништвом Донбаса. Ова млада жена убијена је заједно са својом бебом коју ни умирући није желела да испусти из руку. Док ће овај догађај у Донбасу остати запамћен као “крвава недеља”, у Украјини је фотографија Кристине Жук четири године била изложена у бившем музеју Великог отаџбинског рата као пример наводне “ руске агресије”.
© Sputnik / Ирина Геращенко / Уђи у базу фотографијаЗграда уништена у гранатирању Доњецка
Зграда уништена у гранатирању Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Зграда уништена у гранатирању Доњецка

Дошла мајци у госте

Кристина је живела у Кијеву. У Горловку је дошла код своје маме у госте. Оне су биле пред напуштањем града због погоршане војне ситуације. Кофере су увелико спаковале и стајали су на прагу. Чекале су само да нађу превоз и напусте град. Како је тада причала мајка настрадале жене, у то време ни возови нису ишли.
Топли јулски дан. Недеља поподне. Кристина је одлучила да оде у парк са ћеркицом. Тог дана на градском тргу било је прилично много људи који су изашли да прошетају. Трудили су се да наставе живот као и обично, без обзира што је ситуација била изузетно напета.
Кристинина мајка је остала код куће. Изненада је добила телефонски позив од човека који је одвозио људе из Горловке. Он јој је рекао да може да им помогне и да ће доћи по њих следећег јутра. Живеле су у стану који се налазио на осмом спрату у центру града са којег се могао видети трг. У жељи да подели вест са ћерком, мама је позвала Кристину.
“Отишла сам до отвореног прозора са којег се види трг. Одмах сам позвала ћерку да поделим са њом лепе вести. У то време је шетала улицом са мојом унуком Кирочком. „Кристјуша! Сутра у 9 ујутро крећемо! Прво у Свјатогорск, а одатле у Харков, Дњепропетровск или Одеску област”, причала је Кристинина мајка.
© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаАутомобил уништен приликом гранатирања Доњецке области
Аутомобил уништен приликом гранатирања Доњецке области - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Аутомобил уништен приликом гранатирања Доњецке области
Све је личило на срећу..."Ура! Кира сутра идемо! Ура, одлазимо!" У том тренутку, мајка ју је упитала „Кристина, где си?, „У парку“, одговорила је, „Остани ту где и јеси“. Када је изговорила ове речи, трг су почели да бомбардују.

Експлозија за експлозијом, ватра и дим

Ово је било прво гранатирање града. Експлозија за експлозијом, ватра и дим. Кристинина мајка је истрчала на улицу дозивајући децу. Али, у парку никога није било. Падала је преко кратере граната и рукама опипавала траву тражећи играчке од њене унуке. Не налазећи их, мислила је да су успеле да побегну и да се крију у склоништу. Пошто овде није било светла, она је махнито трчала по мраку и тражила их. Није их пронашла.
Лекар који је стигао у склониште рекао је Кристининој мајци да је са њеном децом све у реду и да је бебици само повређена рука. Неколико сати касније, када су рафали утихнули, мајка се упутила у болницу. Када је стигла у клинику, почео је непрестано да јој звони телефон. “Иди у мртвачницу, иди у мртвачницу”, понављали су јој у слушалицу њени пријатељ, који су видели фотографије погинуле Кристине и Кире на интернету.
“Фотограф који је био на лицу места, сликао је моје убијене девојке, а фотографије је одмах поставио на интернет. Био је то пакао. У мртвачници сам и нашла своје девојке”, казала је она.

Никада је није испуштала из руку

Према речима њене мајке, Кристина је била веома паметна девојка. Завршила је Институт за стране језике у Горловки. Имала је своје снове. Много је волела своју ћерку Киру и једва је чекала да се породи. Када се Кирочка родила, Кристина је није испуштала из руку. Стално јој је певала песме, да се кроз неко време могло чути и како мала Кира из спаваће собе певуши.
© Sputnik / Irina Gerashchenko / Уђи у базу фотографијаСтан уништен у гранатирању Доњецка
Стан уништен у гранатирању Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Стан уништен у гранатирању Доњецка
“Још увек постоји осећај да су само изашле у шетњу и да ће се сада вратити. А ја ћу гунђати што су се дошле тако касно, јер је већ време за купање. Сваки пут када би закасниле, долазиле су и викале: „Ура! Бако, научили смо да пузимо!“ или „Ура! Бако, научили смо да ходамо!“. У овом парку су шетале 2-3 пута дневно. У овој трави су научиле да пузе и ходају. Овде су живеле и изгубиле своје животе”, присећа се она.
Име "Мадона из Горловке " преминула Кристина је добила због ужасне фотографије коју су очевици снимили након трагедије. На њој се налази крвава девојка са откинутом ногом, која лежи на земљи држећи дете у наручју. Ова слика је тада изазвала велику пометњу у јавности, како на територији Донбаса, тако и другде.
Људи који су жели да одају почаст Кристини и Кири Жук објављујући њихове фотографије на друштвеној мрежи Фејсбук, које не садрже никакав провокативни садржај, нашли су се у ситуацији их Фејсбук одмах уклања.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала