- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американци нуклеарним бојевим главама окупирали Европу – опасност прети и из Румуније

© Wikipedia / United States Department of DefenseНуклеарна бомба B61-12
Нуклеарна бомба B61-12 - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Америчко нуклеарно оружје налази се у три базе у Европи, што је за Русију неприхватљиво, јер је њено оружје тог типа фиксирано на територији Руске Федерације. Поред база ту је и велики број америчких носача авиона, дословно сваки њихов борбени авион може да понесе нуклеарну бомбу Б61 и да се упути ка Русији, само је питање докле ће да стигне.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Овако поруку министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да се спрече нове рунде трке у наоружању и позив САД и њеним савезницима да се придруже мораторијуму на размештање ракета средњег и кратког домета у Европи, за Спутњик коментарише војни аналитичар Александар Радић.
Он подсећа да је једна од идеја контроле потенцијалне опасности из 80-тих година прошлог века био Споразум који је предвидео да се обе стране лише наоружања средњег домета, од 500 до 5 хиљада километара.
„Тај споразум је сада мртво слово на папиру, проблем није ни изблиза регулисан као што је био у Хладном рату. САД и њихови савезници, али и Руси, поседују нуклеарно наоружање, али код Америке постоји једна специфичност“, каже Радић.
Он додаје да Американци имају јако велики број потенцијалних платформи, носача авиона, са којих сваки амерички борбени авион може да понесе неку из сада већ породице нуклеарних бомби Б61.
© Flickr / U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth FleetАмерички носач авиона „Хари Труман“
Амерички носач авиона „Хари Труман“ - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Амерички носач авиона „Хари Труман“
„Те бомбе су смештене у посебно уређена складишта, од којих се део налази у Европи, најближа нама је у Авијану у Италији. То је база из које се полетало на Крајину, Републику Српску и СР Југославију од 1992. То је посебно уређен простор који чува јединица задужена за нуклеарно наоружање, јер питање је како га сачувати да не би дошло до неке нежељене ситуације. Ако се нареди, то наоружање се припрема и подешава под крило авиона и иде на борбени задатак“.

Нуклеарне бојеве главе у Румунији

Радић додаје да Америка поседује и моћно нуклеарно оружје које није размештено у Европи, интерконтиненталне ракете које се налазе на територији Сједињених Америчких Држава, а ту су и ракете које су укрцане на бродове, које су тамо где је носач авиона у одређеном моменту.
Радић објашњава да је нови потез који су Американци повукли, који излази ван оквира правила игре, размештање ракета са нуклеарним бојевим главама у бази у Румунији.
„То су лансери са ознаком МК41, то је заправо вишенаменски лансер предвиђен за наоружавање бродова, који прихвата противбродске ракете, противавионске, али и крстареће ракете Томахавк. Американци су те лансере поставили у Румунију као део противракетног штита и инсистирају на томе да су искључиво за ту намену, дејство против циљева у ваздушном простору, али то није тачно. Тај лансер, без преправке има крстарећу ракету која спада у средњи домет, значи онај који је раније био забрањен“.
Радић додаје да Американци имају навику да повлаче потезе који су увек под образложењем које звучи логично, али заправо, то је за Русе изазов, јер Русија нема размештај у савезничким базама, она се ослања на оно што се налази на њеној територији.
© AP Photo / Vadim GhirdaНАТО база у Румунији
НАТО база у Румунији - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
НАТО база у Румунији

Амерички авиони могу до Русије, али...

Дакле, америчко нуклеарно наоружање може да досегне докле год може да досегне америчка авијација. Амерички борбени авиони показали су, каже, у безброј ратова да могу да досегну до сваког објекта дејства уз више или мање труда, зато што имају јако добро разређену обуку и рутински раде допуну горива у лету, али додаје да то није увек могуће, да је ипак ограничено.
„Питање је да ли можете доћи до Русије са танкером, а да он буде безбедан, али опет, САД ту има широк избор могућности. На тлу Европе имају своје борбене авионе и нуклеларне авионе и у Великој Британији, базу „Лејкенхит“, у Шпандалему у Немачкој и поменуту у Авијану. То су три основне базе, али треба знати да се редовно у европским базама појављују и стратешки бомбардери који могу да слете на један број аеродрома европских савезника, Енглеске, Пољске и на југу до Италије. Наравно, ти бомбардери могу и пре полетања из Америке да се наоружају крастарећим ракетама“.
Радић додаје да се број потенцијалних платформи стално проширује, зато што је традиција из Хладног рата да Американци одавно имају и опцију наоружавања тактичких борбених авиона својих савезника.
Александра Радића питали смо и какво је дејство једне од таквих бомби, шта се дешава када погоди циљ. Он подсећа да постоје различите снаге бојевих глава које се изражавају у килотонама и мегатонама.
„Килотона је еквивалент експлозије хиљаду килограма ТНТ-а, стандардног експлозива. Просечна бојева глава која се користи на крстарећим ракетама авиона, односно авиобомбама, може дословно да уништи један озбиљан град“, каже Радић.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Недопустиво да се америчко нуклеарно оружје налази у Европи, време је да се врати кући
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала