- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цена гаса у Европи премашила 1.800 долара

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода "Јамал - Европа"
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Спот цена гаса у Европи у среду је порасла већ за 29 одсто у односу на затварање у уторак.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Цена најближих (априлских) фјучерса на ТТФ чворишту достигла је 1.828 долара за хиљаду кубних метара, док је трговање у уторак завршено на 1.418 долара, показују подаци са берзе „ИЦЕ фјучерс“.
Ово је нови максимум од почетка године. Највећа цена забележена је 21. децембра 2021. године – 2.138 долара за хиљаду кубних метара, а до ње, овим темпом раста, остало јако мало.
Цена гаса је током преподнева порасла изнад 1.700 долара за хиљаду кубних метара први пут од 23. децембра 2021. године, показују подаци лондонске берзе „ИЦЕ“.
У среду ујутру цена најближих (априлских) фјучерса на ТТФ чворишту достигла је 1.713 долара за хиљаду кубних метара, док је у уторак трговање завршено на нивоу од 1.418 долара.
Осим тешке политичке ситуације око Украјине, ове недеље у Европи се бележи благи пад температуре и нагло смањење производње електричне енергије из обновљивих извора – ветрогенерације.
Раст берзанских котација за гас примећује се у светлу чињенице да су САД, ЕУ, Велика Британија, као и низ других држава увеле санкције одређеном броју правних и физичких лица из Русије након што је председник Русије Владимир Путин 24. фебруара објавио о почетку специјалне војне операције у Украјини као одговор на апел лидера република Донбаса за помоћ.
Осим тога, цена гаса прати повећање цене нафте на максималне нивое од јуна 2014. године.
Анализу утицаја кризе у Украјини на опште стање у енергетици погледајте у емисији „Енергија Спутњика“:
Нафтна пумпа на налазишту у Новом Мексику - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Америка продаје 30 милиона барела нафте из стратешких резерви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала